Negyvennégy év után tartanak először népszámlálást Angolában

Utoljára 1970-ben tartottak népszámlálást Angolában, amikor az ország még portugál gyarmat volt. Több mint 900 ezer tisztviselőt mozgósítottak országszerte, hogy lebonyolítsák az adatgyűjtést.

A népszámlálás már elkezdődött a fővárosban, ahol eddig minden a tervek szerint halad. Sokan viszont attól félnek, hogy a rablók és a fosztogató bandák kihasználják az alkalmat arra, hogy tisztviselőknek álcázva magukat betörjenek a gyanútlan emberek otthonába. A hatóságok külön felhívták a lakosság figyelmét a népszámlálás menetére és annak lebonyolítására. Camilo Ceita az Angolai Statisztikai Hivatal vezetője pedig jelezte, hogy a munkatársaik csak is nappal dolgoznak, éjszaka pedig nem gyűjtenek adatokat. A csalók többsége ugyanis éjszaka próbál bejutni a gyanútlan emberek otthonába. A repülőtereken is folyamatosan gyűjtik az adatokat, hogy azokat a személyeket is regisztrálják, akik a népszavazás idején külföldön tartózkodnak. Előreláthatólag a népszámlálás lebonyolítása két hetet vesz majd igénybe, de az adatok feldolgozása hónapokig is eltarthat. A népszavazás lebonyolítása egyébként 200 millió dollárba kerül az angolai államnak.

Angolában utoljára 1970-ben tartottak népszavazást. Akkor körülbelül 5,6 millió ember élt az országban. A Világbank becslései szerint jelenleg körülbelül 21 millió lehet az ország népessége. A mostani népszavazásra azért kellett ilyen sokáig várni, mert 1975-ben kitört a polgárháború, amely 27 évig tartott. A kormány azzal indokolta a népszavazás lebonyolítását, hogy tiszta képet akarnak kapni az ország valódi lakosságáról, etnikai összetételéről és nem utolsó sorban a vidéki és városi lakosság eloszlásáról. Erre azért van szükség, hogy a jövőben bevezetésre kerülő társadalmi programokat és infrastrukturális fejlesztéseket igények szerint alakítsák és hatékonyabban tudják kivitelezni. Angola egyébként az afrikai kontinens egyik legdinamikusabban fejlődő országa, köszönhetően a hatalmas kőolaj tartalékainak. Ennek ellenére viszont a lakosság döntő része mélyszegénységben él.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez