Óegyiptomi énekesnő szarkofágjára bukkantak

A Ta Ajt nevű énekesnő szarkofágját Szakkarában találták meg.

Az óegyiptomi szent kórus egy énekesnőjének három, egymásba helyezett szarkofágjára bukkantak a Kairóhoz közeli Szakkara nekropoliszban – jelentette be Mohamed Ibrahim egyiptomi régészeti miniszter.

A lelet a harmadik átmeneti korból, a 22-24. dinasztia idejéből (Kr. e. 1070-650) származik. A Ta Ajt nevű énekesnő koporsóját a minisztériummal együttműködő francia kutatócsoport fedezte fel, amikor Majának, Tutankhamon fáraó feltételezett dajkájának a sírját tisztították meg.

A szarkofágokat az ókori Memfisz nekropoliszában, Szakkarában találták meg, Kairó közelében. Az emberi alakot követő szarkofágok fából készültek – olvasható Ali al-Aszfar, a minisztérium egyiptológiai vezetőjének közleményében.

A három koporsó közül a középső és a belső jó állapotban maradt fenn, megőrizték az elhunyt arcvonásait ábrázoló festményeket. A legkisebb szarkofágot ugyan még nem nyitották fel, de remélik, belsejében megtalálják Ta Ajt múmiáját. A középső szarkofágból temetési tárgyak is előkerültek: két fából készült fejtámasz és egy fadoboz, belsejében elefántcsont.

Az énekesővel együtt szépségápolási eszközöket is eltemettek, felfedeztek egy gazellaformájú kanalat és a szemkihúzására szolgáló szénből is találtak két dobozzal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez