Az ellenzék vezetője is indul az elnökválasztáson Mozambikban

Alfonso Dhlakama a Renemo ellenzéki párt vezetője bejelentette, hogy indulni fog az október 15-én esedékes elnökválasztáson. Az ellenzéki politikus viszont azzal vádolta meg a kormányerőket, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne tudjon felkészülni és kampányolni a választás előtt.

Roppant feszült a helyzet Mozambikban, ahol a kormányzó Frelimo és az ellenzéki Renamo párt között gyakorlatilag fegyveres konfliktus zajlik. A Renemo vezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a kormányerők bekerítették őket és ezért nem tud felkészülni a választásokra. A Renamo főhadiszállása jelenleg a Gorongosa hegyvidékes területen található, ahova az ellenzéki párt vezetője egy éve vonult vissza, miután a kormánycsapatok hajtóvadászatot indítottak ellene. Alfonso Dhlakama kijelentette, ha a kormányerők megtámadják a bázisát, akkor erővel vágnak vissza és mindent elpuszítanak a környéken.

Mozambikban tavaly áprilisban robbant ki a politikai krízis, miután a Renamo tagjai ismét fegyvert ragattak. Az ellenzéki párt fegyveres szárnya azóta több tucat támadást hajtott végre katonák és rendőrök ellen az országban. A kormány a Renamo támadásai miatt mozgósította a hadsereget, de az ellenállást nem sikerült felszámolniuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez