Etiópia geográfus szemmel, egy tragédia árnyékában

Ami a bulvárhírekből kimaradt – ezzel az alcímmel jelent meg a könyvhétre Dr. Szilassi Péter geográfus kötete. A mű elsősorban Etiópia természeti értékeiről szól, de egyúttal a 2012. januári fegyveres támadás két magyar áldozat emlékére is íródott.

2,5 évvel ezelőtt egy tragikus hír járta be a sajtót: Etiópiában fegyveres támadás ért egy turistacsoportot, ahol öt külföldi utazót, köztük két magyar állampolgárt gyilkoltak meg afar fegyveresek. Dr. Szilassi Péter a tragédiát megelőzően 3 hétig együtt volt a később tragikusan életüket vesztett útitársakkal, s a szörnyű hírt hazafelé tartva tudta meg.

„Sötét árnyéként vetül ez a tragédia az útra. Először még megnyugtattak minket, hogy nem sérült meg senki. Balsejtelmeink voltak, s ahogy vártunk a repülőre, akkor szembesültünk az interneten azzal, hogy öt halálos áldozat is van, majd később azt is megtudtuk, hogy közöttük van két magyar útitársunk is. Teljesen vétlenek voltak ebben a tragédiában, egy szervezett úton vettek részt, ahol afar rendőrök biztosították őket. Egy 20-25 fős csapat tagjai voltak, akiket fegyveres támadás ért, de a mai napig érthetetlen mi volt ennek a célja.”

Szilassi Péter azt mondja, ebben a könyvben igyekeznek azt a három hetet bemutatni, amelyről eddig kevés szó esett. „Láttuk, hogy mindenütt iszonyatos nyomor van, találkoztunk olyan gyerekekkel, akik még saját arcképüket sem látták, mert a tükör luxuscikknek számít. De a modern Etiópiát is megcsodáltuk, modern épületeket, toronyházakat, tehát a legjobb szó, hogy kontrasztos az ország.”

Az Etiópia geográfus szemmel című könyvet a Medicina kiadó adta ki, s a cím erősen utal a tartalomra is: „Mivel én geográfus vagyok, a kötet az általunk bejárt terület társadalmi, természeti földrajzi hátterével is foglalkozik olvasmányos, érdekes stílusban, 200 színes fotóval, és tucatnyi tematikus térképpel illusztrálva.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez