Pokolgépes merényletek Kairóban

Két pokolgép robbant a kairói elnöki palota közelében. Egy rendőr ezredes meghalt, hatan megsérültek.

 Felrobbant két, útmenti telepítésű pokolgép hétfőn a kairói elnöki palota közelében. A detonációk miatt egy rendőr ezredes meghalt és legalább hatan megsebesültek – jelentette az ONTV egyiptomi hírtelevízió.

Az első robbantás három utcaseprőt sebesített meg. A második robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor a rendvédelmi szervek emberei átfésülték a környéket. Ez utóbbi detonáció okozta a magasrangú rendőrtiszt halálát, további három rendőrt pedig életveszélyesen megsebesített. Az ONTV szerint állapotuk válságos.

Biztonsági források szerint a palotát körülvevő fal melletti parkban egy harmadik robbanószerkezetet is találtak, amelyet azonban a rendőrség tűzszerészei sikeresen hatástalanítottak.

A merényletet az iszlamista Mohamed Murszi elnök elmozdításához vezető tömegtüntetések első évfordulóján követték el ismeretlenek. A hadsereg és az általa tavaly július 3-án megdöntött Murszi-rezsim támogatói közt gyakoriak az összecsapások, amelyekben az utóbbi egy év alatt több százan, egyes források szerint másfél ezren vesztették életüket.

Az évforduló közeledése miatt további merényletektől tartva lezártak Kairó szerte számos főútvonalat és csomópontot, egyebek mellett az utóbbi három év tömegtüntetéseinek legfőbb színhelyét.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a ramadán böjti hónap alatti fokozott vallási buzgalom miatt is megnőhet a szélsőséges csoportok által elkövetett terrorcselekmények száma.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez