Óra átállítás Marokkóban a Ramadan miatt

Este nyolckor kezdhetnek enni a hithű muzulmánok a jelenlegi kilenc óra helyett, mert egy hónapra más időszámítás érvényes Marokkóban ahol az uralkodó a próféta leszármazottja.

Mohamed próféta az alkony első óráját jelölte meg a ftur vagyis a böjt utáni első étkezés idejének. Marokkóban úgy kívánják megkönnyíteni a hívek dolgát, hogy átállítják az órát, amely különben GMT+egy óra. Más változások is vannak a Ramadan idején a marokkói királyságban. Például a Royal Air Maroc menetrendje is a Ramadanhoz alkalmazkodik, ezért a légitársaság arra kéri utasait, hogy aki a szent böjti hónap idején akar utazni az nézze meg alaposan a honlapot, mert a megszokott menetrend nem érvényes!

Ha az állami hivatalokban akar valaki valamit elintézni, akkor fel kell készülnie arra, hogy ott is mások a nyitvatartási szokások a Ramadan idején. A boltok és az éttermek is természetszerűleg alkalmazkodnak a Ramadan előírásaihoz. A futball világbajnokság nézői számára nagy szerencse a késő esti időpont: Marokkóban is milliók nézik a mérkőzéseket nagy képernyőkön a teázókban és éttermekben. Mindezt annak ellenére, hogy Marokkó nem jutott ki a világbajnokságra, míg a nagy rivális, Algéria sikert sikerre halmoz Brazíliában, hiszen továbbjutott a második fordulóba!

Mikor ér véget a Ramadan időszámítás, amely vasárnap kezdődött el Marokkóban? Augusztus 2-án áll helyre a korábbi időszámítás, amely egész október végéig érvényes. Akkor Marokkó is átáll a téli időszámításra. Marokkó a többi észak-afrikai országhoz képest viszonylag szerencsés, mert az iszlamista terrorizmus itt sokkal kevésbé aktív, mint Algériában vagy Líbiában. Ez jelentős részben azzal magyarázható, hogy Marokkó királyi családja Mohamed próféta leszármazottja, így nagy tiszteletnek örvend a vallási fundamentalisták soraiban is. Az uralkodók mindig hangsúlyozzák is, hogy milyen erős szálak kötik őket Mekkához: Afrika legnagyobb mecsetjét Casablancában építette fel II. Hasszán király, a jelenlegi marokkói uralkodó édesapja, hogy így hangsúlyozza elkötelezettségét az iszlám iránt.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez