Bombák és letartóztatások a “Harag napján” Egyiptomban

Két ember meghalt, amikor egy házi készítésű bomba felrobbant Kairóban. A tűzszerészek több hasonló bombát hatástalanítottak a “Harag napján”. Egy évvel korábban ezen a napon buktatta meg a hadsereg Morszi elnököt, akit a Muzulmán Testvériség támogatásával választottak korábban elnökké.

A hadsereg és a rendőrség nagy erőkkel akadályozta meg, hogy komoly tüntetések kialakulhassanak a “Harag napján”. A katonák és a rendőrök olykor a fegyverüket is használták a tüntetők szétoszlatására. A leghevesebb összecsapásokra a Sínai-félszigeten került sor. Ott a hadsereg Apache harci helikoptereket is bevetett. A hivatalos jelentések szerint 17 dzsihád harcost megöltek. Korábban az Al Kaida próbált meg kiképző tábort telepíteni a Sínai-félszigetre, de ezt a hadsereg nagy erőkkel felszámolta. Az Al Kaida főnöke maga is egyiptomi, fivére volt a szervezet összekötője a központ és az egyiptomi iszlamista szervezetek között. Őt elfogták, és a bíróság terrorizmus miatt elítélte.

A bíróság betiltotta a Muzulmán Testvériséget terrorizmus vádjával. Vezetőinek és aktivistáinak jórészét letartóztatták. A Muzulmán Testvériség vezérét sok száz társával együtt halálra ítélték. Abdallah szaúdi király, aki nemrég Kairóban járt, óva intette attól Al Sissi elnököt, hogy mártírokat csináljon a Muzulmán Testvériség vezetőiből. Al Sissit, aki a hadsereg élén megbuktatta Morszi elnököt, májusban több mint 90%-os többséggel elnökké választották Egyiptomban. John Kerry amerikai külügyminiszter, aki néhány napja Kairóban járt, támogatásáról biztosította az új elnököt, de felhívta a figyelmét arra, hogy a demokratikus játékszabályokat be kell tartania. Az Egyesült Államok évente több mint egymilliárd dollárral támogatja Egyiptom hadseregét. A 85 milliós Egyiptom messze a legnépesebb arab ország, szerepe és befolyása meghatározó a Közel-Keleten ahol Líbiától Irakig kritikus a helyzet az iszlamista milíciák miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez