Youssou N’Dour: Még mindig élvezem a 7 Seconds-öt

Minden idők egyik legfontosabb afrikai művészeként tartják számon Youssou N’Dourt. A szenegáli énekes, dalszerző, aki július 19-én az egyik sztárfellépője lesz az idei VeszprémFestnek, az MTI-nek adott interjúban azt is közölte, hogy még mindig élvezi játszani húsz éve írt legnagyobb slágerét, a 7 Seconds-öt.

 A most 54 éves Youssou N’Dour nemzetközi karrierje három évtizeddel ezelőtt, 1984-ben kezdődött, amikor zenekarával Dakarból Párizsba ment, megjelentette Immigrés című lemezét (utóbb ezt beválasztották minden idők ezer legjobb pop/rock albuma közé) és találkozott Peter Gabriellel, aki évekre a mentora lett. “1984 valóban fordulópontot jelentett a pályafutásomban. Nagyszerű dolog volt találkozni Peter Gabriellel, kölcsönösen tiszteljük egymást a mai napig. Nem szoktunk visszanézni a múltba, de valóban komoly munkákban voltunk együtt benne” – válaszolt Youssou N’Dour az MTI kérdésére az email-interjúban. Youssou N’Dour vokalistaként közreműködött Gabriel legsikeresebb lemezén, az 1986-ban megjelent So-n az In Your Eyes című dalban, cserébe a szenegáli 1989-es világzenei anyagára, a The Lionra Gabriel megírta a Shakin’ the Tree-t. 1988-ban együtt vettek részt (Sting, Bruce Springsteen és Tracy Chapman társaságában) az Amnesty International által szervezett turnén az ENSZ Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata elfogadásának 40. évfordulóján (Human Rights Now!). A turné állomása volt szeptemberben a Népstadion is, 80 ezer nézővel.

“Az Amnesty-turné nyitotta fel igazán a szememet számos dologra. Nemcsak az volt fantasztikus, hogy világszerte ilyen nagyszerű zenészekkel léphettem fel, hanem az emberi jogokba és méltóságba vetett hitem is ekkor szilárdult meg” – fogalmazott. Az énekes 2005-ben a Sziget fesztiválon lépett fel, abban az évben Grammy-díjat kapott Egypt című lemezéért. A VeszprémFestre 2011-ben is meghívták, ám akkori fellépését egy kisebb műtét miatt le kellett mondania; a rendezvényen most július 19-én, szombaton lép színpadra a veszprémi várban. “Régi és új dalokat egyaránt játszani fogok zenekarommal, a Super Etoile de Dakarral. Az együttes felállása nem sokat változott az elmúlt három évtizedben, a tizenhat tag magja ma is ugyanazokból áll, bár sajnos néhányan eltávoztak közülük. Természetesen előadjuk a 7 Seconds-öt is, amely továbbra is szerves része a repertoáromnak. Még mindig élvezem a dalt, szeretem élőben játszani” – mondta.

Az újszülött első hét másodpercéről szóló 7 Seconds-öt 1994-ben vitte sikerre Youssou N’Dour Neneh Cherry svéd születésű énekesnővel közösen. A hatásos fekete-fehér videóval is népszerűsített dalban N’Dour három nyelven – nyugat-afrikai woloful, franciául és angolul – énekel. A szám világsiker lett, a francia kislemezlistát 16 héten át vezette. Az előadó új lemeze idén áprilisban jelent meg Fatteliku címmel. Mint kifejtette, ezen az albumon is a szenegáli tánczenén alapuló stílus, a mbalax a meghatározó. “A Fatteliku tisztelgés nagy zenészeink előtt és egyvelege a mbalaxnak és a hagyományos stílusoknak” – fogalmazott. Youssou N’Dour az elmúlt években politikusként is kipróbálta magát: 2012-ben indult a szenegáli elnökválasztáson, majd a dakari kormányban ő lett az idegenforgalmi és kulturális miniszter. “Azért léptem a politika színterére, mert Szenegálban szükség volt arra, hogy kiálljunk és harcoljunk a demokráciáért. Boldog vagyok, hogy elmondhatom, demokratikus úton, erőszak nélkül, szavazatok útján sikerült megnyernünk a harcot, ami Szenegált a demokrácia zászlóshajójává teszi Afrikában. Nem mondhatom, hogy politikai ambícióim vannak, de ki akarom venni a részem országom életében” – magyarázta a világhírű művész.

Az énekes tavaly megkapta a zenei Nobel-díjként emlegetett Polar díjat Stockholmban. Az indoklás szerint Youssou N’Dour a nyugat-afrikai zenei hagyomány folytatója, muzsikáját azonban az egész világgal meg tudta szerettetni. Munkásságával hozzájárult saját vallása, az iszlám, illetve a más vallások közötti feszültségek csökkentéséhez. Hangja magában rejti Afrika egészének múltját és jövőjét, a vért, a szeretetet, az álmokat és a hatalmat – szerepelt a méltatásban. “A zene egyetemes és egyesítő nyelv, amely képes összehozni különböző életpályájú embereket. Sokkal inkább használni kellene a zene közegét arra, hogy erősítsük a toleranciát és az egymás iránti megértést az emberekben” – fogalmazott most az MTI kérdésére. Az énekesről több filmet is készítettek, 2008-ban a magyar gyökerekkel is rendelkező rendező, Elizabeth Chai Vasarhelyi. Youssou N’Dour nagy futballrajongó, ő írta az 1998-as franciaországi világbajnokság himnuszát. “Bár a mostani vb nem sikerült igazán az afrikai csapatoknak, van fejlődés. Mélyen belém vésődött, hogy Szenegál 2002-ben bejutott a negyeddöntőbe. Élvezem a mostani világbajnokságot is és remélem, remek döntőnk lesz” – jegyezte meg a művész.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez