Mennyit keresnek a királyok és törzsfőnökök Elefántcsontparton?

Ezen folyik most a vita miután a törvényhozás elfogadta az új törvényt a királyok és törzsfőnökök jogállásáról. Eszerint egy új felsőház alakul, melyben a királyok és a törzsfőnök ülnek majd.

17 királyt, 300 törzsfőnököt és több mint 8000 falu főnököt tartanak nyilván Elefántcsontparton, ahol eddig a 70 éve hozott gyarmati törvény volt érvényben velük kapcsolatban. Az úgy határozta meg őket, mint a bennszülöttek vezetőit. Minthogy a valódi hatalmat a francia hatóságok gyakorolták, ezért a királyok és törzsfőnök jogait és fizetését a homályban hagyták. Jövőre viszont elnökválasztás lesz, és a jelenlegi államfő szeretné biztosítani a királyok és a törzsfőnökök támogatását.
Elvben persze a törvény kimondja: a királyok és a törzsfőnök politikailag nem lehetnek elkötelezettek. De hogyha az államtól várnak pénzt, akkor ezért cserében az államfő is elvár valamit. Különben pedig dolgozhatnak is a királyok és a törzsfőnökök!- mondta a belügyminiszter. Ennek ellenére mindenki biztosra veszi, hogy az államfő kiutal pénzeket a 17 királynak és a 300 törzsfőnöknek, hiszen az ő támogatásuk nem jön rosszul majd az elnökválasztáson jövőre Elefántcsontparton.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez