Lépéseket tesznek a dzsihadisták ellen Tunéziában

Az iszlám dzsihádra buzdító mecsetek, valamint rádió- és televízióállomások bezárását kezdeményezte a tunéziai kormány a hétvégén, miután szerdán az elmúlt fél évszázad legvéresebb támadását hajtották végre “terroristák” az észak-afrikai ország hadserege ellen.

 A tunéziai belügyi tárca korábbi közleménye szerint két “terrorcsoport” mintegy 40-60 tagja gránátvetőkkel és gépfegyverekkel tüzet nyitott két katonai megfigyelőállásra az algériai határ közelében fekvő Saambi-hegységben és megöltek tizenöt tunéziai katonát.

A hatóságok vasárnap közölték, hogy azonnali hatállyal bezárják azokat a mecseteket, amelyek kívül esnek a vallási ügyek minisztériumának hatáskörén. Tunéziában ugyanis több mecset a radikális iszlamisták kezére került, miután 2011-ben népfelkelés döntötte meg Zin el-Abidin Ben Ali elnök önkényuralmát és a kormány úgy véli, ezek a vallási központok folyamatosan erőszakra buzdítják a híveket.

Mehdi Dzsoma tunéziai miniszterelnök hivatala vasárnap közölte továbbá, a kormány úgy döntött, hogy bezárja a vallási műsorokat közvetítő Núr rádiót és az Al-Inszen televízióállomást.

A hatóságok azt is leszögezték, hogy “megteszik a megfelelő lépéseket az erőszakra, terrorizmusra és dzsihádra felbujtó közösségi oldalakkal szemben is”.

Az arab tavasz által érintett országok közül a Nyugat Tunéziát tartja a demokratikus átalakulás legsikeresebb példájának. Ugyanakkor a tunéziai-algériai határ mentén elszórva számos dzsihadista góc található, főleg a Kaszerína város körüli részeken, ahol tavaly számos katona vesztette életét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez