Dráma a platina bányában: több mint 20 ezer bányász kerül az utcára!

Öt hónapig sztrájkoltak a bányászok Dél-Afrikában, és végül jelentős fizetésemelést harcoltak ki. A világ legnagyobb platina bánya cége, az Amplats 40%-os veszteséget könyvelt el, ezért úgy döntött: kivonul Dél-Afrikából.

Drámák zajlottak le a platina bányák környékén az elmúlt években: a legsúlyosabb incidens a Marikana bányánál történt, ahol a rendőrök belelőttek a sztrájkoló bányászokba. Több mint negyvenen meghaltak és több mint százan megsebesültek! Az Amplats most eladja a bányáit Dél-Afrikában. Ez nagy csapás az egész országnak, de különösen a bányászoknak, akik jelentős fizetésemelést harcoltak ki. Most legkevesebb 20 ezer bányász kerül az utcára. Összesen 80 ezren dolgoznak a platina bányákban, és mindenütt megérzik a döntés hatását. Nem kizárt ugyanis, hogy más cégek is követik az Amplats példáját, és búcsút mondanak Dél-Afrikának.
Az egész gazdaság megérezte a platina bányák leállását, és a GDP alig nőtt az első félévben. Kérdés, hogy ki veszi meg a platina bányákat, és mihez kezd velük?! A bányákban nagyon sok vendégmunkás is dolgozik, akik a szomszéd országokból jöttek és kevesebb pénzért dolgoznak. Most mindenekelőtt őket teszik majd utcára Dél-Afrikában, ahonnan távozik a világ legnagyobb platina kitermelő cége, az Amplats.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez