Afrikai koncertek és Irány Afrika programhelyszín a Sziget Fesztiválon!

A 2014-es Sziget Fesztivál nyolc afrikai koncerttel, Irány Afrika programsátorral,kézműves programokkal, Afrika info-ponttal, beszélgetésekkel, dob- és táncórákkal, bazárral és rengeteg zenei élménnyel várja az érdeklődőket augusztus 11-17 között. A kulturális programok egyik szervezője az Utazz Afrikába Utazási Iroda.

A látogatók az Irány Afrika programsátornál utazási tanácsokat kaphatnak illetve afrikai fesztiválokról tájékozódhatnak. A Láss Afrikát fotókiállítás keretében pedig játékos módon ismerhetik meg Szenegált, Ghánát, Ugandát vagy Madagaszkárt. A Világfalut a Sziget térképén a piros zóna 11-es számú hely jelöli. Térkép: http://www.sziget.hu/fesztival/info/terkep

AFRIKA A SZIGETEN – AZ UTAZZAFRIKABA.HU ÖSSZEÁLLÍTÁSA

TÁNC ÉS RITMUS A VILÁG KÖRÜL

Workshopok, beszélgetések, táncelőadások Afrikáról a Sziget minden napján. A programok koordinátora az utazzafrikaba.hu és a Kultúrafrika Alapítvány.

Aug.11-17 13:00-14:00 Nyugat- Afrikai Djembe Dobtanítás Ibro (Guinea)

Aug.11-17 14:00-14:30 Irány Afrika! Interaktív beszélgetés Szilasi Ildikó antropológussal és vendégeivel az utazzafrikaba.hu szervezésében

Aug.11-17 15:00-16:00 Egyiptomi Hastánc workshop

Aug.11-17 16:00-16:30 Irány Afrika! Interaktív beszélgetés Szilasi Ildikó antropológussal és vendégeivel az utazzafrikaba.hu szervezésében

Aug.11-17 16:00-17:00 Afro-Carribean dance workshop- Black Feeling /Paolo de Jesus (Angola)

Aug. 15 és 17 22:30-23:00 Afrikai táncelőadás az Afrobreakzzel, Mariamával és más vendégekkel

IRÁNY AFRIKA Kultúrsátor!

Egy színes programsátor, ahol felfedezheted Afrikát,

az Utazz Afrikába Utazás Iroda és a Kultúrafrika Alapítvány szervezésében.

Augusztus 11-17 között minden nap 12:00-19:00 között!

Aug.11-17 12:00-19:00 Kiállítás, kézműves foglalkozások: észak-afrikai henna festés, afro batik, kiegészítő készítés afrikai textilekből és gyöngyfűzés (utóbbi szervezője az Afrikai Szabóság)

Aug.11-17 14:30-16:30 Irány Afrika info- pont! Utazási tanácsadás, információ afrikai fesztiválokról, zenéről, kultúráról és Láss Afrikát fotókiállítás:az utazzafrikaba.hu szervezésében

AFRO – REGGAE DJ PONT

Augusztus 11., 13.,15. és 17 17:00-22:30 DJ AZOU (SENEGAL)

AFRIKAI KONCERTEK ÉS FELLÉPŐK A 2014-es SZIGET FESZTIVÁLON

08.13 SENA (Ghána- Magyarország)

16:50-18:00 Petőfi-Rádió – Volt Rádió Terasz

08.13 Bassekou Konyate and Ngoni Ba (Mali)

21:30-23:00 Világfalu Színpad

08.14 Michael Kiwanuka 16:30-17:30 A 38 Stage

08.14 Jupiter and Okwess International (Kongói Demokratikus Köztársaság)

21:30-23:00 Világfalu Színpad

08.14 Yasmine Hamdan (Líbia-Franciaország)

20:00-21:25 Világfalu Színpad

08.15 Azalia Desert Blues Feat Said Tichiti and Dimitri Espinoza

17:00-18:55 Blues-Irish Stage – in memoriam Andor Oláh

08.17 Fanfarai (Algéria-Marokkó-Franciaország)

17:00-18:15 Világfalu Színpad

08.18 Terakaft (Mali)

18:30-19:50 Világfalu Színpad

08.13 Sena (Ghána- Magyarország) 16:50-18:00 Petőfi- Rádió – Volt Rádió Terasz

Sena Dagadu 2002 óta megkerülhetetlen figurája a magyar zenei életnek a hiphoptól a kortárs Shakespeare feldolgozásokig terjedő skálán. 2003-as debütáló lemeze a First One óta, amely a magyar hiphop egyik mérföldköve lett, Sena háttérbe szorította szólókarrierjét és az azóta eltelt 8 évben inkább zenekarokban, zenei kollektívákban kamatoztatta tehetségét.

Dagadu Veronika Sena a ghánai Accrában született, anyja magyar, apja ghánai. Accrában nőtt fel két testvérével és sok zenével – súlyosan nagy dózisban. Már az óvodában is folyamatosan részt vett mindenféle kreatív tevékenységben, mint pl. a tradicionális dobolás, ének, tánc, versmondás, színjátszás, az általános iskolában pedig már maga is írt és előadott színdarabokat, előadásokat. A középiskolában már MC-ként vált népszerűvé, számos iskolai partinak és rendezvénynek volt a házigazdája. Sena gyerekkorától kezdve szinte egész életét a színpadon töltötte.

Sena 2001-ben kezdte zenei karrierjét Budapesten, amikor lehetősége nyílt együttműködni DJ Mango-val, Bosival és más neves magyar underground hip hop és dancehall DJ-vel és MC-vel. A munkakapcsolatok szoros barátságokká növekedtek, melyek közös alapja a freestyle hip hop volt. Ekkoriban aGimmeshot Crew néven futó csapat hetente szervezett dancehall, hip hop esteket a budapesti G-Pont klubban, ahol ilyenkor körbejárt a mikrofon, és aki érzett magában elég kurázsit és elég jó volt, szabadon megragadhatta, hogy megőrjítse a közönséget. Sena máris otthon érezte magát, s ennek a kölcsönös kapcsolatnak a gyümölcseként született meg Sena és a Gimmeshot label közös lemeze, a Sena First One.

Az album azonnali sikert hozott a magyar underground szcénában, s a következő években koncertek és élő projektek egész sorát eredményezte. Magyarországon kívül ugyan nem forgalmazták, mégis könnyen eljutott Európa számos más országába és hamar elterjedt Ghánában is. Az albumon lévő számok olyan ismert magyar producerek és zenészek együttműködésével készültek, mint Modul aka Mango (Gimmeshot Crew), Yonderboi, Zagar,Absolut, Polskie, Superbeat, Marcel, illetve olyan zenekarokkal együtt, mint aKamu és a Skeg, és olyan vendég MC-kkel, mint Bobakrome, Busa, Kemon,Hibrid, Interfunk, Rapa és még sokan mások.

08.13 Bassekou Konyate and Ngoni Ba (Mali) 21:30-23:00 Világfalu színpad

A Maliban született Bassekou Kouyate az egyik legrégebbi nyugat-afrikai hangszer, a lant ősének tekinthető ngoni mestere. Mielőtt megalakította saját zenekarát, a négy ngoni-játékosra épülő Ngoni bát, olyan mali sztárokkal játszott együtt, mint Toumani Diabate, Keletigui Diabate és Ali Farka Toure. Első lemezével, a 2007-ben megjelent SeguBlue-val elnyerte a BBC-től „az év afrikai előadója” és „az év afrikai lemeze” címet, az azt követő I speak fula című albumát pedig Grammy-díjra jelölték. Legújabb lemeze, a 2013-as Jamako „az év albuma” lett az európai világzenei rádiósok listáján és számos szaklapban egyaránt. Kouyate és zenekara részt vett az Africa Express projectben is, melynek keretében Angliában Paul McCartney, John Paul Jones és DamonAlbarn társaságában lépett fel.

08.14 Michael Kiwanuka 16:30-17:30 A 38 Stage

Nagyreményű észak-londoni énekes-gitáros-dalszerző kifinomult, karakteres, érzelmes, folkos, illetve jazzes inspirációkról árulkodó soul zenéjével tavalyelőtt lopta be magát a britek szívébe. Ő lett a befutó az év legígéretesebb előadóit rangsoroló BBC Sound Of 2012-listán, bemutatkozó albumát, a Home Againt 2013-ban Mercury-ra jelölték, és sokak szerint ő Bill Withers, Otis Redding, Terry Callier és Shuggie Otis hatalmas örökségének hiteles folytatója. Karakteres hangját és előadói képességeit hazánkban elsőként a Szigeten ismerheti meg a magyar közönség.

Szülei Idi Amin Dada rezsimje elől menekültek Nagy-Britanniába. Michael már a szabad világban született 1988-ban, Észak-Londonban nőtt fel, és mielőtt nagyon fiatalon saját szólókarrierbe kezdett volna session zenészként tevékenykedett. Első két kislemeze a Communion Records-nál jelent meg; közülük a második, a Tell Me A Tale rendkívül népszerű lett, sikere Adele fülébe is eljutott, így nem sokkal az EP megjelenése után már együtt turnéztak a szigetországban. Kiwaluka az év végén leigazolt a Polydor kiadóhoz, majd pár hónappal később megnyerte a BBC Sound Of 2012-et olyan riválisokat maga mögé utasítva, mint Frank Ocean, Skrillex, Flux Pavilion vagy Azealia Banks.

Első nagylemeze Home Again címmel 2012. március 12-én jelent meg, Franciaországban és hazájában aranylemez lett, valamint a negyedik helyen, míg Hollandiában első helyen végzett a lemezeladási listákon, de versenyben volt a Mercury-díjért is. Tavaly már meghívója volt a Szigetre, de fellépését az utolsó pillanatban lemondta: biztosra vesszük, most mindenkit kárpótolni fog.

08.14 Jupiter and Okwess International (Kongói Demokratikus Köztársaság)

21:30-23:00 Világfalu Színpad

A kongói Jupiter Bokondji Kelet-Berlinben nőtt fel, ahol édesapja a kongói követségen dolgozott. Első zenekarát, Der Negert is ott alapította, amit – visszatérve Kongóba – a Bongofolk, majd 1990-ben az Okwess International követett. Utóbbival Afrika-szerte koncertezett, de a kongói polgárháború kitörésével szétszóródtak a tagjai. Jupiter így a zenekar újjászervezésére kényszerült, és ezúttal a siker sem maradt el: 2004-ben francia filmesek Jupiter’s Dance címmel dokumentumfilmet forgattak vele, melynek hatására meghívást kapott a 2012-es African Express turnén való közreműködésre, majd a WOMAD és a Glastonbury fesztiválra. 2013-ban Hotel Univers címmel az első albuma is megjelent, friss vért pumpálva a kongói muzsikába, összefonva az afrobeat, az afrofunk és a punk rock szálait.

08.14 Yasmine Hamdan (Líbia-Franciaország) 20:00-21:25 Világfalu Színpad

A Libanonban született Yasmine Hamdana Soapkills duó énekeseként vált az elektronikus alapú arab popzene ikonjává, 1999-es Bater című albumukkal. Az ezredforduló után Párizsba költözött, ahol Mirwais társaságában Y.A.S. néven készítette 2008-as Arabology című lemezét. Első szólóalbuma, a YaNass 2013-ban látott napvilágot, popos-elektronikus alapokra helyezve a klasszikus, közel-keleti dallamokat.

Fő támasza a NouvelleVague-ból ismert Marc Collin volt, de a programozás mellett a gitárok és az ütőhangszerek is döntő szerepet kaptakezen a kirívó sikerű korongon. Ennek egyik számával Yasmine– önmagát alakítva – szerepet kapott Jim Jarmusch Only Lovers Left Alive (Halhatatlan szeretők) című vámpírfilmjében, az élő és holtak legnagyobb csodálatát váltva ki.

08.15 Azalia Desert Blues Feat Said Tichiti and Dimitri Espinoza 17:00-18:55, Blues-Irish Stage – in memoriam Andor Oláh

08.17 Fanfarai (Algéria-Marokkó-Franciaország) 17:00-18-15 Világfalu Színpad

A Fanfarait algériai, marokkói és francia zenészekből alapította meg 2005-ben az ütőhangszeres Samir Inal Franciaországban. Az volt az eredeti terve, hogy felélessze az algériai fúvós utcazenekarok 20. századi hagyományát, de ennél jóval többet hozott létre. Az észak-afrikai, a latin és a balkáni irányzatok – többek között a gnawa, a rai, a salsa és az afro-cuban dzsessz – ötvözésével egy olyan rezesbandát alkotott, amely a világ minden falujában vagy fesztiválján otthonosan fújja, és amelynek RaiCuivré (2011) és Tani (2013) című korongja a lemezpiacon is keresett portéka.

08. 18 Terakaft (Mali) 18:30-19:50 Világfalu Színpad

A mali sivatagi blues egyik alapzenekarát, a Terakaftot 2001-ben alakította meg Sanou Ag Ahmed és – a Tinariwenből ismert – Kedou Ag Ossad. 2006-ban Liya Ag Abdil (Diara) csatlakozott hozzájuk, ugyancsak a Tinariwenből. 2007-ben a Bismilla, The Bko Sessions című albummal mutatkoztak be, amit hamarosan egy nemzetközi turné követett. 2008-ban AkhIssudar címmel újabb albumuk látott napvilágot, újabb turnékat vonva maga után.

Kedou, aki nem akart lemondani a sivataghoz kötődő életmódjáról, ekkor kiszállt a zenekarból, és a helyére Sanou öccse, Abdallah Ag Ahmed lépett. 2011-ben egy tuareg ütőhangszeressel állandósult a felállásuk és megszilárdult – a spirituális tamashek blues és a pszichedelikus rock ‘n’ roll egyensúlyán alapuló – stílusuk. Azóta Aratan n Azawad és Kel Tamasheq címmel újabb két albumot jelentettek meg, melyek a desert blues alapvetései közé tartoznak.

Afrikai koncertek és Irány Afrika programhelyszín a Sziget Fesztiválon!

A 2014-es Sziget Fesztivál nyolc afrikai koncerttel, Irány Afrika programsátorral,kézműves programokkal, Afrika info-ponttal, beszélgetésekkel, dob- és táncórákkal, bazárral és rengeteg zenei élménnyel várja az érdeklődőket augusztus 11-17 között. A kulturális programok egyik szervezője az Utazz Afrikába Utazási Iroda. A látogatók az Irány Afrika programsátornál utazási tanácsokat kaphatnak illetve afrikai fesztiválokról tájékozódhatnak. A Láss Afrikát fotókiállítás keretében pedig játékos módon ismerhetik meg Szenegált, Ghánát, Ugandát vagy Madagaszkárt. A Világfalut a Sziget térképén a piros zóna 11-es számú hely jelöli. Térkép: http://www.sziget.hu/fesztival/info/terkep

AFRIKA A SZIGETEN – AZ UTAZZAFRIKABA.HU ÖSSZEÁLLÍTÁSA

TÁNC ÉS RITMUS A VILÁG KÖRÜL

Workshopok, beszélgetések, táncelőadások Afrikáról a Sziget minden napján. A programok koordinátora az utazzafrikaba.hu és a Kultúrafrika Alapítvány.

Aug.11-17

13:00-14:00

Nyugat- Afrikai Djembe Dobtanítás Ibro (Guinea)

Aug.11-17

14:00-14:30

Irány Afrika! Interaktív beszélgetés Szilasi Ildikó antropológussal és vendégeivel az utazzafrikaba.hu szervezésében

Aug.11-17

15:00-16:00

Egyiptomi Hastánc workshop

Aug.11-17

16:00-16:30

Irány Afrika! Interaktív beszélgetés Szilasi Ildikó antropológussal és vendégeivel az utazzafrikaba.hu szervezésében

Aug.11-17

16:00-17:00

Afro-Carribean dance workshop- Black Feeling /Paolo de Jesus (Angola)

Aug. 15 és 17

22:30-23:00

Afrikai táncelőadás az Afrobreakzzel, Mariamával és más vendégekkel

IRÁNY AFRIKA Kultúrsátor!

Egy színes programsátor, ahol felfedezheted Afrikát,

az Utazz Afrikába Utazás Iroda és a Kultúrafrika Alapítvány szervezésében.

Augusztus 11-17 között minden nap 12:00-19:00 között!

Aug.11-17

12:00-19:00

Kiállítás, kézműves foglalkozások: észak-afrikai henna festés, afro batik, kiegészítő készítés afrikai textilekből és gyöngyfűzés (utóbbi szervezője az Afrikai Szabóság)

Aug.11-17

14:30-16:30

Irány Afrika info- pont! Utazási tanácsadás, információ afrikai fesztiválokról, zenéről, kultúráról és Láss Afrikát fotókiállítás:az utazzafrikaba.hu szervezésében

AFRO – REGGAE DJ PONT

Augusztus 11., 13.,15. és 17

17:00-22:30

DJ AZOU (SENEGAL)

AFRIKAI KONCERTEK ÉS FELLÉPŐK A 2014-es SZIGET FESZTIVÁLON

Dátum

Előadó

Időpont

Helyszín

08.13

SENA (Ghána- Magyarország)

16:50-18:00

Petőfi-Rádió – Volt Rádió Terasz

08.13

Bassekou Konyate and Ngoni Ba (Mali)

21:30-23:00

Világfalu Színpad

08.14

Michael Kiwanuka

16:30-17:30

A 38 Stage

08.14

Jupiter and Okwess International (Kongói Demokratikus Köztársaság)

21:30-23:00

Világfalu Színpad

08.14

Yasmine Hamdan (Líbia-Franciaország)

20:00-21:25

Világfalu Színpad

08.15

Azalia Desert Blues Feat Said Tichiti and Dimitri Espinoza

17:00-18:55

Blues-Irish Stage – in memoriam Andor Oláh

08.17

Fanfarai (Algéria-Marokkó-Franciaország)

17:00-18:15

Világfalu Színpad

08.18

Terakaft (Mali)

18:30-19:50

Világfalu Színpad

08.13 Sena (Ghána- Magyarország) 16:50-18:00 Petőfi- Rádió – Volt Rádió Terasz

Sena Dagadu 2002 óta megkerülhetetlen figurája a magyar zenei életnek a hiphoptól a kortárs Shakespeare feldolgozásokig terjedő skálán. 2003-as debütáló lemeze a First One óta, amely a magyar hiphop egyik mérföldköve lett, Sena háttérbe szorította szólókarrierjét és az azóta eltelt 8 évben inkább zenekarokban, zenei kollektívákban kamatoztatta tehetségét.

Dagadu Veronika Sena a ghánai Accrában született, anyja magyar, apja ghánai. Accrában nőtt fel két testvérével és sok zenével – súlyosan nagy dózisban. Már az óvodában is folyamatosan részt vett mindenféle kreatív tevékenységben, mint pl. a tradicionális dobolás, ének, tánc, versmondás, színjátszás, az általános iskolában pedig már maga is írt és előadott színdarabokat, előadásokat. A középiskolában már MC-ként vált népszerűvé, számos iskolai partinak és rendezvénynek volt a házigazdája. Sena gyerekkorától kezdve szinte egész életét a színpadon töltötte.

Sena 2001-ben kezdte zenei karrierjét Budapesten, amikor lehetősége nyílt együttműködni DJ Mango-val, Bosival és más neves magyar underground hip hop és dancehall DJ-vel és MC-vel. A munkakapcsolatok szoros barátságokká növekedtek, melyek közös alapja a freestyle hip hop volt. Ekkoriban aGimmeshot Crew néven futó csapat hetente szervezett dancehall, hip hop esteket a budapesti G-Pont klubban, ahol ilyenkor körbejárt a mikrofon, és aki érzett magában elég kurázsit és elég jó volt, szabadon megragadhatta, hogy megőrjítse a közönséget. Sena máris otthon érezte magát, s ennek a kölcsönös kapcsolatnak a gyümölcseként született meg Sena és a Gimmeshot label közös lemeze, a Sena First One.

Az album azonnali sikert hozott a magyar underground szcénában, s a következő években koncertek és élő projektek egész sorát eredményezte. Magyarországon kívül ugyan nem forgalmazták, mégis könnyen eljutott Európa számos más országába és hamar elterjedt Ghánában is. Az albumon lévő számok olyan ismert magyar producerek és zenészek együttműködésével készültek, mint Modul aka Mango (Gimmeshot Crew), Yonderboi, Zagar,Absolut, Polskie, Superbeat, Marcel, illetve olyan zenekarokkal együtt, mint aKamu és a Skeg, és olyan vendég MC-kkel, mint Bobakrome, Busa, Kemon,Hibrid, Interfunk, Rapa és még sokan mások.

08.13 Bassekou Konyate and Ngoni Ba (Mali) 21:30-23:00 Világfalu színpad

A Maliban született Bassekou Kouyate az egyik legrégebbi nyugat-afrikai hangszer, a lant ősének tekinthető ngoni mestere. Mielőtt megalakította saját zenekarát, a négy ngoni-játékosra épülő Ngoni bát, olyan mali sztárokkal játszott együtt, mint Toumani Diabate, Keletigui Diabate és Ali Farka Toure. Első lemezével, a 2007-ben megjelent SeguBlue-val elnyerte a BBC-től „az év afrikai előadója” és „az év afrikai lemeze” címet, az azt követő I speak fula című albumát pedig Grammy-díjra jelölték. Legújabb lemeze, a 2013-as Jamako „az év albuma” lett az európai világzenei rádiósok listáján és számos szaklapban egyaránt. Kouyate és zenekara részt vett az Africa Express projectben is, melynek keretében Angliában Paul McCartney, John Paul Jones és DamonAlbarn társaságában lépett fel.

08.14 Michael Kiwanuka 16:30-17:30 A 38 Stage

Nagyreményű észak-londoni énekes-gitáros-dalszerző kifinomult, karakteres, érzelmes, folkos, illetve jazzes inspirációkról árulkodó soul zenéjével tavalyelőtt lopta be magát a britek szívébe. Ő lett a befutó az év legígéretesebb előadóit rangsoroló BBC Sound Of 2012-listán, bemutatkozó albumát, a Home Againt 2013-ban Mercury-ra jelölték, és sokak szerint ő Bill Withers, Otis Redding, Terry Callier és Shuggie Otis hatalmas örökségének hiteles folytatója. Karakteres hangját és előadói képességeit hazánkban elsőként a Szigeten ismerheti meg a magyar közönség.

Szülei Idi Amin Dada rezsimje elől menekültek Nagy-Britanniába. Michael már a szabad világban született 1988-ban, Észak-Londonban nőtt fel, és mielőtt nagyon fiatalon saját szólókarrierbe kezdett volna session zenészként tevékenykedett. Első két kislemeze a Communion Records-nál jelent meg; közülük a második, a Tell Me A Tale rendkívül népszerű lett, sikere Adele fülébe is eljutott, így nem sokkal az EP megjelenése után már együtt turnéztak a szigetországban. Kiwaluka az év végén leigazolt a Polydor kiadóhoz, majd pár hónappal később megnyerte a BBC Sound Of 2012-et olyan riválisokat maga mögé utasítva, mint Frank Ocean, Skrillex, Flux Pavilion vagy Azealia Banks.

Első nagylemeze Home Again címmel 2012. március 12-én jelent meg, Franciaországban és hazájában aranylemez lett, valamint a negyedik helyen, míg Hollandiában első helyen végzett a lemezeladási listákon, de versenyben volt a Mercury-díjért is. Tavaly már meghívója volt a Szigetre, de fellépését az utolsó pillanatban lemondta: biztosra vesszük, most mindenkit kárpótolni fog.

08.14 Jupiter and Okwess International (Kongói Demokratikus Köztársaság)

21:30-23:00 Világfalu Színpad

A kongói Jupiter Bokondji Kelet-Berlinben nőtt fel, ahol édesapja a kongói követségen dolgozott. Első zenekarát, Der Negert is ott alapította, amit – visszatérve Kongóba – a Bongofolk, majd 1990-ben az Okwess International követett. Utóbbival Afrika-szerte koncertezett, de a kongói polgárháború kitörésével szétszóródtak a tagjai. Jupiter így a zenekar újjászervezésére kényszerült, és ezúttal a siker sem maradt el: 2004-ben francia filmesek Jupiter’s Dance címmel dokumentumfilmet forgattak vele, melynek hatására meghívást kapott a 2012-es African Express turnén való közreműködésre, majd a WOMAD és a Glastonbury fesztiválra. 2013-ban Hotel Univers címmel az első albuma is megjelent, friss vért pumpálva a kongói muzsikába, összefonva az afrobeat, az afrofunk és a punk rock szálait.

08.14 Yasmine Hamdan (Líbia-Franciaország) 20:00-21:25 Világfalu Színpad

A Libanonban született Yasmine Hamdana Soapkills duó énekeseként vált az elektronikus alapú arab popzene ikonjává, 1999-es Bater című albumukkal. Az ezredforduló után Párizsba költözött, ahol Mirwais társaságában Y.A.S. néven készítette 2008-as Arabology című lemezét. Első szólóalbuma, a YaNass 2013-ban látott napvilágot, popos-elektronikus alapokra helyezve a klasszikus, közel-keleti dallamokat.

Fő támasza a NouvelleVague-ból ismert Marc Collin volt, de a programozás mellett a gitárok és az ütőhangszerek is döntő szerepet kaptakezen a kirívó sikerű korongon. Ennek egyik számával Yasmine– önmagát alakítva – szerepet kapott Jim Jarmusch Only Lovers Left Alive (Halhatatlan szeretők) című vámpírfilmjében, az élő és holtak legnagyobb csodálatát váltva ki.

08.15 Azalia Desert Blues Feat Said Tichiti and Dimitri Espinoza 17:00-18:55, Blues-Irish Stage – in memoriam Andor Oláh

08.17 Fanfarai (Algéria-Marokkó-Franciaország) 17:00-18-15 Világfalu Színpad

A Fanfarait algériai, marokkói és francia zenészekből alapította meg 2005-ben az ütőhangszeres Samir Inal Franciaországban. Az volt az eredeti terve, hogy felélessze az algériai fúvós utcazenekarok 20. századi hagyományát, de ennél jóval többet hozott létre. Az észak-afrikai, a latin és a balkáni irányzatok – többek között a gnawa, a rai, a salsa és az afro-cuban dzsessz – ötvözésével egy olyan rezesbandát alkotott, amely a világ minden falujában vagy fesztiválján otthonosan fújja, és amelynek RaiCuivré (2011) és Tani (2013) című korongja a lemezpiacon is keresett portéka.

08. 18 Terakaft (Mali) 18:30-19:50 Világfalu Színpad

A mali sivatagi blues egyik alapzenekarát, a Terakaftot 2001-ben alakította meg Sanou Ag Ahmed és – a Tinariwenből ismert – Kedou Ag Ossad. 2006-ban Liya Ag Abdil (Diara) csatlakozott hozzájuk, ugyancsak a Tinariwenből. 2007-ben a Bismilla, The Bko Sessions című albummal mutatkoztak be, amit hamarosan egy nemzetközi turné követett. 2008-ban AkhIssudar címmel újabb albumuk látott napvilágot, újabb turnékat vonva maga után.

Kedou, aki nem akart lemondani a sivataghoz kötődő életmódjáról, ekkor kiszállt a zenekarból, és a helyére Sanou öccse, Abdallah Ag Ahmed lépett. 2011-ben egy tuareg ütőhangszeressel állandósult a felállásuk és megszilárdult – a spirituális tamashek blues és a pszichedelikus rock ‘n’ roll egyensúlyán alapuló – stílusuk. Azóta Aratan n Azawad és Kel Tamasheq címmel újabb két albumot jelentettek meg, melyek a desert blues alapvetései közé tartoznak.

Jó szórakozást kívánunk!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez