Menekülnek Líbiából az európaiak

Több európai ország is Líbia mielőbbi elhagyására szólította fel állampolgárait vasárnap, miután a hétvégén folytatódtak a heves harcok az iszlamisták és a szekuláris erők között az észak-afrikai ország két legnagyobb városában.

Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is Líbia elhagyását sürgető felszólítást adott ki a harcok fokozódására hivatkozva. Róma közölte, hogy már több mint száz olaszt menekített ki Líbiából, és felajánlotta segítését a további európai államnak az evakuáció terén.

A líbiai Bengáziban az elmúlt két napban ismét összecsaptak az iszlamisták ellen harcot hirdető Halifa Haftár lázadó tábornokhoz hű erők az iszlamista milíciákkal. A harcokban Haftár erői négy katonai tábort visszaszereztek az iszlamistáktól, és állítólag megölték annak az al-Kaida nemzetközi terroszervezethez köthető milícia vezetőjének testvérét, amelyet az Egyesült Államok bengázi követsége ellen 2012-ben elkövetett támadással vádolnak. A bengázi harcokban jelentések szerint polgári épületeket is találatok értek.

Heves harcok folytak a főváros, Tripoli repterének közelében is, ahol már két hete küzdenek egymás ellen az iszlamisták és szekulárisok erők. A reptér mellett lángra kapott egy bevásárlóközpont és egy piactér is. A vasárnapi harcokban 38 ember vesztette életét. Szintén Tripoliban fegyveresek megtámadták a brit követség konvoját is, de személyi sérülés nem történt.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban a néhai Moammer Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése óta kaotikus állapotok uralkodnak, a kormány nem képes ellenőrzése alá vonni az országot, illetve lefegyverezni a forradalom óta szabadon garázdálkodó fegyveres csoportokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez