Meghalt az Ebola ellen küzdő első számú Sierra Leone-i szakorvos

Ebola-vírus okozta fertőzésben elhunyt Sierra Leonéban a kór elleni védekezést vezető, korábban a kormány által nemzeti hősnek nevezett szakorvos kedden, két nappal azután, hogy Libériában is végzett a járvány egy főorvossal.

 A 39 éves orvos, Omar Khan egy héttel ezelőtt fertőződött meg, azóta az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet egy kórházában kezelték. Khan egy Sierra Leone-i klinikát vezetett, ahol ebolás betegeket kezelnek.
Az orvost korábban nemzeti hősnek nevezte a Sierra Leone-i egészségügyi miniszter, mivel több mint száz ember életét mentette meg az országban február óta terjedő Ebola-járvány során.

“Ez egy hatalmas és pótolhatatlan veszteség Sierra Leone számára, mivel ő (Khan) volt az országban a vírusos vérzéses lázak egyetlen szakértője” – közölték az egészségügyi hatóságok.

Az orvos az előtt nem sokkal hunyt el, hogy Ernest Bai Koroma államfő meglátogatta volna a klinikát, ahol kezelték.
Omar Khan már a második, Ebola ellen küzdő főorvos, aki maga is belehalt a Nyugat-Afrikában február óta tomboló járványba. A szomszédos Libériában vasárnap hunyt el Samuel Brisbane, aki a járvány elleni védekezés egyik legfőbb vezetője volt.

A februárban kitört járvány már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 672 embert ölt meg Libériában, Guineában, Sierra Leonéban és Nigériában. A WHO összesen 1201 ebolás, illetve Ebola-gyanús megbetegedésről tud.

A járvány miatt több légitársaság közölte, hogy felfüggeszti Sierra Leone-i és libériai járatait. Ezt azzal indokolták, hogy a napokban a nigériai Lagos repülőterén összeesett, később pedig meghalt egy ebolás libériai férfi, aki hazájából Togón keresztül érkezett az országba. Ez volt egyébként eddig az egyetlen ebolás haláleset Nigériában, amely Afrika legnépesebb országa 160 milliós lakosságával.

Az Ebola a fertőzöttek akár 90 százalékával is végezhet, noha a mostani járvány halálozási rátája hozzávetőleg 60 százalékos. A vírus erősen fertőző – különösen a betegség lefolyásának utolsó szakaszaiban – tünetei között pedig a hányás, a hasmenés, valamint a belső és a külső vérzés is szerepel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez