Franciaországban vizsgálják a szerencsétlenül járt algériai gép fekete dobozait

A két fekete dobozt Maliban találták meg francia katonák. Az Air Algérie gépe Mali és Burkina Faso határvidékén zuhant le fedélzetén 118 utassal. Közöttük 54 francia állampolgár volt. Franciaországban nemzeti gyásznapot tartottak a gép katasztrófája miatt.

 

Hetekig, sőt hónapokig is eltarthat, mire a szakértők kiderítik a két fekete doboz alapján, hogy miért zuhant le az algériai utasszállító repülőgép. A legvalószínűbb ok a homokvihar, melyre a pilóta panaszkodott. De lehet valamilyen műszaki hiba éppúgy, mint a pilóta tévedése. Párizsban nem zárják ki azt sem, hogy terrorakció áldozata lett a a 118 ember.
Ki követhetett el terrorakciót és miért? Francia csapatok 2013-ban indítottak támadást azok ellen az iszlamista milíciák ellen, melyek megszállva tartották Mali északi részét. Sikerült is őket kiszorítani Mali területéről és az AQIM vezére meghalt, amikor csapatait bekerítették. Akkor az Al Kaida észak-afrikai szárnya bosszút esküdött Franciaország ellen. Egy másik iszlamista milícia, az AQIM-ból kivált Mujao Algériában követett el nagyszabású terrortámadást. Egy gáztelepet foglaltak el a sivatagban és túszul ejtettek több tucat külföldi szakértőt és algériai munkást. Végül algériai kommandósok kiszabadították a túszokat, de a vérfürdő nagyon sok áldozatot követelt. A Mujao is bosszút esküdött Algéria és Franciaország ellen.
Mindkét szervezet Líbia déli részén rendezkedett be. Líbiában immár teljes a káosz: a terroristák akadálytalanul szervezkedhetnek. Kadhafi raktáraiból korszerű fegyverekhez juthattak. Épp ezért tartják Franciaországban fontosnak a lezuhant algériai gép két fekete dobozát, hogy kiderítsék: terrorakció volt-e vagy sem az Air Algéria utasszállító gépének katasztrófája Mali felett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez