Három percig zuhant az algériai utasszállító

Mindössze három perc alatt zuhant le 10 ezer méteres magasságból a múlt héten Maliban lezuhant algériai utasszállító repülőgép – közölte szerdán a baleset okainak feltárásában résztvevő egyik illetékes.

 Gilbert Diendere tábornok, a Burkina Fasó-i válságstáb vezetője elmondta, a radarképek azt mutatják, hogy a gép pilótája megpróbálta kikerülni a vihart, mielőtt visszatért volna az eredeti útvonalához.

“A pilóta talán azt gondolta, hogy sikerült teljesen elkerülnie a vihart és vissza akart térni a kezdeti útvonalához. Akkor történt a baleset, amikor végrehajtotta ezt a manővert” – mondta Diendere a Radio France International (RFI) nevű francia közszolgálati rádió szerint.

A tábornok arról számolt be, hogy helyi idő szerint hajnali 1 óra 47 perckor sikerült utoljára kapcsolatba lépni a repülőgéppel, amely ekkor még 10 ezer méteres magasságban repült, szemtanúk jelentése szerint pedig hajnali 1 óra 50 perckor csapódott a földnek az utasszállító.

“Ez azt jelenti, hogy a gép 10 ezer méteres magasságból három perc alatt ért földet, ami meglehetősen meredek zuhanásnak számít” – tette hozzá Diendere.

A Maliban lezuhant utasszállító repülőgép két fekete dobozát vizsgáló francia szakértők nem zártak ki semmilyen lehetőséget, azonban elmondták, hogy a balesetet nagy valószínűséggel az időjárás okozta. Szakemberek szerint az adatok elemzése talán több hétig is el fog tartani, ha a készülékek egyáltalán használható állapotban vannak.

Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Ouagadougouból Algírba tartó járatával múlt csütörtök hajnalban, a felszállás után mintegy 40 perccel szakadt meg a földi irányítás kapcsolata. A gép pilótái nem sokkal korábban vihar miatt a járat útvonalának módosítását kérték.

A légi katasztrófát senki sem élte túl a gépen lévő 116 ember közül. Az utasszállítón 110 utas tartózkodott, köztük 54 francia állampolgár, a hatfős személyzet tagjai pedig spanyol állampolgárok voltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez