Sierra Leonéban szükségállapotot hirdettek ki az Ebola-járvány miatt

Az intézkedést a nyugat-afrikai ország elnöke jelentette be. Ernest Bai Koroma közölte, hogy karantén alá helyezik a halálos vírus epicentrumait, így a keleti országrész jelentős területeit. A biztonsági erőket arra utasították, hogy gondoskodjanak a rendelkezés végrehajtásáról. Az intézkedések legalább két hónapig lesznek érvényben.

 Libéria után Sierra Leonéban is egészségügyi szükségállapotot rendeltek el csütörtökön a régióban terjedő Ebola-járvány megfékezése céljából.

Az intézkedést a nyugat-afrikai ország elnöke jelentette be. Ernest Bai Koroma közölte, hogy karantén alá helyezik a halálos vírus epicentrumait, így a keleti országrész jelentős területeit. “A rendkívüli kihívások rendkívüli intézkedéseket követelnek” – hangsúlyozta az államfő. Sierra Leone vezetője bejelentette azt is: annak érdekében, hogy a járvány okozta válsággal tudjon foglalkozni, lemondja a jövő héten esedékes washingtoni amerikai-afrikai csúcstalálkozón való részvételét. Ezenkívül törlik az összes miniszter és kormányzati tisztségviselő külföldi útját is, amennyiben arra nincs feltétlenül szükség.

A biztonsági erőket arra utasították, hogy gondoskodjanak a rendelkezések végrehajtásáról. Az intézkedések legalább két hónapig lesznek érvényben. A hatóságok új eljárási protokollt léptetnek életbe a Freetown közelében lévő Lungi nemzetközi repülőtérre érkező és onnan távozó utasokra vonatkozóan.
Sierra Leonéban eddig 224 halálos áldozatot szedett a vérzéses lázzal járó kór.

Szerda este a szomszédos Libériában is hasonló lépésekről döntöttek a hatóságok: elrendelték az iskolák bezárását és számos közösség karantén alá helyezését.

A februárban kitört járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint eddig 672 emberrel végzett Libériában, Guineában, Sierra Leonéban és Nigériában. A nyugat-afrikai térségben most először azonosítottak Ebola-járványt, amely eddig csak a kontinens középső részén volt jellemző.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez