178 millió eurót keresnek az exelnök fián Szenegálban

Bankár vagyok és politikai fogoly!- így mutatkozott be a bíróság előtt Dakarban Karim Wade az előző elnök fia, akit korrupcióval gyanúsítanak. Vádlott társai között van egy francia-libanoni üzletember, aki több afrikai államban is a hatalmasok barátja volt.

Tolószékben érkezett a bíróságra Abuhalil Bourgi, a francia-libanoni üzletember, akit a korrupciós ügy kulcsfigurájának tartanak. Ő a bizalmasa volt az exelnöknek, Abdoulaye Wade-nak, aki 10 éven keresztül kemény kézzel kormányozta Szenegált. Fiát, Karim Wade-t szánta trónörökösnek, ám a papa a legutolsó választáson megbukott. Perek kezdődtek és letartóztatták fiát és a hatalmi apparátus néhány fontos tagját. Korrupcióval vádolják őket- köztük Karim Wade-t, az egykori “trónörökös”-t.

A pert nemcsak Szenegálban kíséri nagy figyelem, de más afrikai államokban is, hiszen egy választásokon elbukott elnök embereit állítják bíróság elé. Ezért beszél politikai perről Karim Wade. Franciaországban is érdeklődéssel figyelik a “trónörökös” tárgyalását Dakarban, hiszen a papát, az exelnököt szoros szálak fűzték a francia elithez. A közvetítő épp az az Abuhalil Bourgi volt, aki most az egyik vádlott. A francia-libanoni üzletember kérte, hogy egészségi állapotára való tekintettel engedjék ki Franciaországba, de a bíróság egyelőre ettől elzárkózott mondván: fennáll a szökés veszélye! Az ügyben még sok érdekes fordulat várható- ígérik a korrupcióval vádolt “trónörökös” ügyvédei Szenegálban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez