Hogy éljük túl az Ebolát?

Azonnal menjünk orvoshoz, ha magas a lázunk és fáj a fejünk! Ne nyúljunk a halottakhoz! Ne együnk vadhúst, amely a dzsungelből jön! Ha ezt betartjuk, akkor van esély a túlélésre!

Eeva, a bábaasszony öthetes felvilágosító kampányban vett részt Sierra Leone leginkább Ebola fertőzött részén. A Vörös Kereszt szervezte a kampányt, amely háztól-házig folyt, mert a plakátok nem segítenek: az emberek döntő többsége nem tud olvasni arrafelé! Eeva asszony dönthetett: hova megy a Vörös Kereszttel: Dél-Szudánba vagy az Ebola sújtotta Sierra Leonéba. “Családom van. Dél-Szudánban lőnek. Inkább Sierra Leonét választottam!”

A helyi lakosság pánikban van, de nem tudja, hogy mit tegyen. Ezért indított felvilágosító kampányt a Vörös Kereszt. Arra is felhívják az emberek figyelmét, hogy mosakodjanak rendszeresen és használjanak sok szappant! Mindenképp kerüljék el az érintkezést azokkal a halottakkal, aki az Ebola áldozatai lettek! Sok helyen lemossák a halottakat, sőt a szájukba is benyúlnak, hogy eltorzult arcukat helyreigazítsák. Csakhogy az Ebola a testnedvekkel terjed leginkább!
Sok helyen ezt már megértették és elkerülik a halottakat olyannyira, hogy még eltemetni sem hagyják őket! Több helyen ki kellett vezényelni a katonaságot, hogy a holttesteket végül eltemessék! Aki teheti, menekül az Ebola sújtotta körzetből. A cél a főváros, az egymillió lakosú Freetown, ahol a nyomornegyedekben borzasztó higiéniai állapotok uralkodnak. A gyerekek a szemétdombok közelében játszanak mezítláb, miközben piszkos disznók keringenek körülöttük! Mind megannyi lehetőség a fertőzésre.

Az állam tisztában van a helyzet súlyosságával: az államfő nem utazott el az USA-Afrika csúcsra Washingtonba bár kapott meghívót. Ugyanígy tett Libéria államfője is. Azt is tudják: egyedül nem boldogulnak, csakis a külföldi segítség lehet a megoldás. A WHO és az USA szakértőket küld Nyugat Afrikába, ahol már ott dolgoznak az Orvosok Határok Nélkül és más nemkormányzati szervezetek önfeláldozó munkatársai. Sikerül-e megfékezni az Ebola járványt? A vírus egyelőre gyorsabb, mint az ellene hozott intézkedések!- jelentette ki az Ebola csúcstalálkozón Conakryban a WHO igazgatónője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez