Líbia: parlamenti jogkörök az ÁNK-nál

A líbiai iszlamisták bejelentették, hogy a két hónapja megválasztott parlament jogkörei visszaszállnak az Általános Nemzeti Kongresszusra (ÁNK), amely a választás előtt gyakorolta átmenetileg a hatalmat – jelentette vasárnapra virradóra al-Arabíja hírtelevízió.

 A híradás szerint a Fadzs Libia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista fegyveres szervezet vezetői hoztak döntést arról, hogy a törvényhozó hatalom visszaszáll a korábbi ideiglenes parlamentre, az ÁNK-ra. Néhány órával a bejelentés előtt közölte a Fadzs Libia, hogy az iszlamisták elfoglalták a főváros nemzetközi repülőterét, amelyért hetek óta heves harcokat vívtak. A légikikötőt a szekuláris erőkhöz húzó zenteni fegyveresek tartották hatalmukban Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta.

Az iszlamisták legújabb támadása annak ellenére sikeres volt, hogy hajnalban – egy héten belül másodszor – harci repülőgépek ütöttek rajtuk a reptér környékén. Az iszlamisták szóvivője Egyiptomot és az Egyesült Arab Emírségeket vádolta meg a légitámadással. Az iszlamisták szerint az új líbiai kormány is a külföldi agresszorok cinkosa. “Az ideiglenes kormány és a parlament is bűnrészes (…) ezzel gyakorlatilag árulást követett el, s emiatt elvesztette a jogát a nép kormányzására” – hangoztatták.

Az egyiptomi kormány mindazonáltal vasárnap határozottan tagadta az iszlamisták állásainak bombázásáról szóló híreket. A kairói külügyminisztérium által kiadott sajtóközlemény szerint ezek az értesülések minden alapot nélkülöznek.

Az ÁNK-ban a Muzulmán Testvériség köré csoportosuló iszlamisták voltak többségben, de a június végén megválasztott parlamentben a liberális és hazafias pártok javára fordult a helyzet. Az új parlament biztonsági okokból Tobrukban ülésezett, amit törvény- és alkotmányellenesnek minősített az iszlamistákhoz húzó Nuri Abu Szahmejn parlamenti elnök. Az iszlamisták szolidaritást vállaltak a házelnökkel, és érvénytelennek minősítették a Tobrukban elfogadott parlamenti döntéseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez