Miért kellett 17,5 millió dollárért felújítani az elnök vidéki palotáját?

Erre a kínos kérdésre kell válaszolnia Jacob Zuma dél-afrikai elnöknek! 15 napja van arra, hogy megindokolja: miért az államnak kellett fizetnie azért, hogy vidéki házát méregdrágán újjá varázsolják?

Nkandiagate-nek nevezik a botrányt Dél-Afrikában, ahol a lakosság döntő többsége szegény, az államfő viszont nagy pompában él. A 70 éves és nemrég újjáválasztott Zuma elnök azzal indokolta a Nkandiában lévő ház felújítását, hogy ott külföldi vendégeket fogad. Ám a sajtó kiderítette: erről szó sincs! A 246 millió randet vagyis 17,5 millió dollárt egy olyan vidéki palotára költötték, ahol Zuma elnök legfiatalabb feleségével múlatja az időt. Négy neje van az államfőnek, aki nagy barátja a szebbik nemnek. Legfiatalabb felesége több mint negyven évvel fiatalabb nála!

A parlamentben a Nkandiagate alaposan felborzolta a kedélyeket: viharos jelenetekre került sor. Zuma elnök az ANC színeiben nyerte el a választást, ez pedig Mandela pártja. Az ország első fekete elnöke híres volt arról, hogy igen szerényen él. Mandela nagyon vigyázott arra, hogy ne költse feleslegesen az állam pénzét. Mindez Zuma elnökről aligha mondható el. Az államfő azzal védekezik, hogy majd a belügyminiszter megmondja: szükséges volt-e az építkezés vagy sem! Kell-e saját pénzéből hozzájárulnia az államfőnek a méregdrága beruházáshoz? Csakhogy a belügyminiszter Zuma elnök politikai szövetségese, így aligha valószínű, hogy számára kedvezőtlen döntést hoz. Most az elnök lépés kényszerben van: 15 napon belül meg kell indokolnia a nagy kiadást és közölnie kell: mennyit akar befizetni az államkincstárba?! Zuma elnök már többször jelezte, hogy semmit sem akar visszafizetni az államnak, de lehet, hogy mégis rákényszerül, mert a vidéki csodapalota sokak szemét szúrja Dél-Afrikában…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez