Puccs történt Lesothóban

A miniszterelnök elmenekült az országból és katonák ellenőrzik a fontosabb kormányzati épületeket a fővárosban.

Thomas Thabane miniszterelnök jelenleg Dél-Afrikában tartózkodik. A politikus a BBC-nek azt mondta, hogy a hadsereg vette át a hatalmat az országban és azért menekült el, mert veszélyben volt az élete. A politikus szerint a hadsereg a nép akarata ellenére távolította el őt a hatalomból és tette teljesen „működésképtelenné” az egységkormányt.

A fővárosban jelenleg nyugalom van azóta, hogy a katonák átvették az ellenőrzést a kormányzati épületeket fel lett. A katonák a hajnali órákban kezdtek el mozgolódni a fővárosban. Szemtanuk pedig arról számoltak be, hogy korra reggel lövéseket is halottak a fővárosban. A TV, a rádióadók és a telekommunikációs hálózatok nem működnek. Halálos áldozatokról és sérültekről azonban nem érkeztek hírek. A hadsereg vezetése csak szűkszavúan nyilatkozott a történtekről és tagadták, hogy puccsot hajtottak volna végre. Egy tábornok azt mondta, hogy továbbra is támogatják a demokratikusan megválasztott kormányt és nem kell attól félni, hogy a katonák átveszik a hatalmat az országban.

A hadsereg és a kormányfő között már egy jó ideje feszült volt a viszony, miután Thabane többször is megkísérelte leváltani a hadsereg főparancsnokát, Kennedy Tlai Kamoli tábornokot. Szakértők szerint egyértelmű, hogy a hadsereg puccsot hajtott végre, hogy elmozdítsák a hatalomból a miniszterelnököt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez