Szíriai menekültek haltak meg Líbia partjai előtt

Több mint negyven holttestet találtak a tunéziai hatóságok péntek óta, a minden bizonnyal Európába tartó, zömmel szíriai menekülteket szállító hajó valószínűleg a hét elején veszett oda Líbia partjai előtt – közölték szombat este tunéziai tisztségviselők.

 A parti őrség azután kezdett el kutatni, hogy több holttest a partra sodródott, illetve a tunéziai halászok is láttak halottakat hánykolódni a tengeren.

A hatóságok azt feltételezik, hogy a megtalált 41 halott csak egy része az elpusztult embereknek – közölte a líbiai határ közelében lévő egyik tunéziai kisváros polgármestere.

Többeknél találtak személyazonosító okmányt, ezek alapján tudják, hogy többségük szíriai volt. Nők és gyerekek is vannak a halottak között – mondta.

Halászok azt mondják, van olyan nap, amikor 30, menekültekkel teli hajót is látnak Olaszország felé haladni.
Máltától délre szombaton mentett ki egy hánykolódó hajóról 250 embert – szíriaiakat és palesztinokat – a Phoenix nevű hajó, a menekültek hétfőn szálltak tengerre a kis szigetországból – közölte egy helyi humanitárius szervezet (MOAS). A Phoenix egy olasz-amerikai házaspár finanszírozásában kutatja fel a Földközi-tengeren a bajba került menekülteket. Ez az első magánakció ilyen céllal.

A 250 menekült egyelőre a Phoenix fedélzetén van, de az olasz haditengerészet egyik hajója átveszi őket.
A hajó fedélzetén pilóta nélküli repülőgépek is vannak, hogy ezek segítségével találják meg a hajótörötteket, illetve azokat, akiket hajótörés fenyeget. A Phoenix első missziója 60 napig tart.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez