A lemondott miniszterelnököt bízta meg ismét kormányalakítással a parlament

Az ország múlt szerdán lemondott előző miniszterelnökét, Abdalláh asz-Szánit kérte fel az újbóli kormányalakításra a parlament hétfőn az egyre mélyebb anarchiába süllyedő Líbiában.

 “A (képviselő)ház ma újraválasztotta Abdalláh asz-Szánit miniszterelnökké, s azzal bízta meg, hogy két héten belül alakítson válságkormányt” – közölte a júniusban megválasztott parlament szóvivője.

Száni és kormánya múlt csütörtökön beadta lemondását, és az ország keleti részébe menekült, miután a fővárosban, Tripoliban a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista fegyveres csoportokból álló koalíció harcosai vették át az uralmat az utóbbi napokban. A parlament szintén nem a fővárosban, hanem Tobrukban ülésezik ugyanezen okból.

A Fadzsr Líbia nem ismeri el a júniusban megválasztott, liberális és föderalista erők által dominált törvényhozást, sem Száni kormányát. Ehelyett Tripoli elfoglalását követően összehívták az előző, iszlamista többségű parlamentet, amely egy rivális kormányt is kinevezett. Szánit az iszlamisták már többször próbálták eltávolítani, tavasszal az alkotmánybíróság akadályozta meg menesztését.

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn telefonon támogatásáról biztosította Szánit, és nemzeti párbeszédet és megbékélést sürgetett a jelentős olajkincsekkel rendelkező országban.

Nem sokkal korábban a fővárosból elmenekült kabinet közleményében azt írta, hogy Tripoliban a milíciák átvették az uralmat a minisztériumok és a közigazgatás felett. A jelenleg ügyvezető kormányként működő Száni-kabinet szerint az iszlamisták akadályozzák, hogy a tisztviselők bejussanak a hivatali épületekbe, és megfenyegetik az illetékeseket.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat.

Az országban teljes káosz uralkodik azóta, hogy májusban Halifa Haftár, egy nyugalmazott tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen, arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten. Azóta Tripoliban és Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban is heves harcok folynak a Haftárhoz csatlakozott erők és az iszlamisták között. A helyzet miatt a legtöbb nyugati ország korábban bezárta diplomáciai képviseleteit, és kimenekítette állampolgárait Líbiából.

Tripoli mellett az utóbbi időben Bengázi is iszlamista kézre került, a város nagy részét a szélsőséges Anszár as-Saría milícia uralja, amely az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatban áll.

Az Anszár as-Saría és más iszlamista fegyveres csoportok hétfőn támadást indítottak Bengázi katonai és polgári reptere ellen, amely Haftár erőinek egyik utolsó – és legfontosabb – állása a városban. Egészségügyi források szerint az összecsapásokban legalább 13 ember meghalt és 45 megsebesült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez