Újabb százezres várost rohant le a Boko Haram

A harcokban sokan meghaltak, és ezrek menekültek el otthonaikból.

 Újabb százezres várost rohant le a Boko Haram szélsőséges iszlamista milícia Nigéria északkeleti részén keddre virradó éjjel, a harcokban sokan meghaltak, és ezrek menekültek el otthonaikból.

A Reuters hírügynökség biztonsági forrásai szerint az iszlamisták hétfőn támadták meg a 270 ezer lakosú Bama városát. A hadsereg először visszaverte a támadást, de a Boko Haram harcosai este visszatértek és újabb heves harcokba keveredtek a biztonsági erőkkel.

A nigériai kormány egyelőre nem erősítette meg a támadást, de a Reuters mellett afrikai hírportálok is beszámoltak az ország északkeleti csücskében fekvő Borno szövetségi államban történt harcokról.

Az összecsapásokban mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett, és akár ötezer ember is elmenekülhetett otthonából – mondták a Reuters forrásai, de pontos számokat nem közöltek. “Lövéseket kezdtünk hallani, mindenki össze volt zavarodva. Mindenhonnan lőttek, mi pedig kifutottunk a város szélére. Katonai helikoptereket és egy harci repülőt is láttunk. Bokrokban aludtunk a város szélén” – mondta egy helyi kereskedő a Reutersnek.

A Boko Haram nemrég elfoglalta a Bamához hasonló lakosságszámú Gwoza városát, és Abubakar Sekau, a terrorszervezet vezetője – az iraki iszlamista szélsőségesek példáját követve – a múlt hétfőn iszlám államot kiáltott ki a csoport által elfoglalt északkelet-nigériai területeken.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.

A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez