Rohamosan terjed az Ebola-járvány Libériában

Rohamosan terjed az Ebola-járvány Libériában, a nyugat-afrikai országban a következő három hét során újabb megbetegedések ezrei várhatóak – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

 A nemzetközi szervezet közleményében azt írta, hogy a motorkerékpáros és a hagyományos taxik “a vírus terjedésének a melegágyai” Libériában, ahol az Ebola-elleni hagyományos intézkedések eddig “nem bizonyultak elegendőnek”.

A WHO szerint a segélyszervezeteknek jelentősen fokozniuk kell a járvány terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseiket Nyugat-Afrikában. A legfrissebb információk szerint eddig 1871 megbetegedést regisztráltak Libériában, ebből 1089-en életüket vesztették.
Justine Greening brit nemzetközi fejlesztési miniszter eközben bejelentette, hogy Nagy-Britannia katonai és humanitárius szakértőket küld Sierra Leonéba, hogy hozzanak létre egy járványügyi központot a betegség által sújtott országban. A 62 ágyas létesítmény a tervek szerint nyolc héten belül megkezdi a működését a főváros, Freetown közelében.

Hivatalos adatok szerint eddig közel kétezer-egyszázan haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig csaknem négyezer embert betegített meg.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez