Brit önkénteseken tesztelik az első Ebola-vírus elleni oltást

A szakemberek szerint a kísérleti vakcina nem tartalmaz semmilyen fertőző anyagot és nem vált ki Ebola-fertőzést.

 Hatvan brit önkéntesen tesztelik egy Ebola-vírus elleni kísérleti vakcina biztonságosságát, az első oltást szerdán adták be egy volt nővérnek – jelentették be brit kutatók.

A 48 éves Ruth Atkins Oxfordban kapta meg az oltást, amelyet a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriás és az amerikai nemzeti egészségügyi intézet kutatói fejlesztettek ki az Ebola-vírus zaire-i törzse ellen. Ez okozza a Nyugat-Afrikában jelenleg tomboló járványt. A vakcina kipróbálása az Egyesült Államokban is megkezdődött.

Az oltás azt a célt szolgálja, hogy az emberi szervezetet Ebola-antitestek termelésére ösztönözze. Az emberi immunrendszer azért termel antitesteket, hogy felvegyék a harcot az idegen, ártalmas anyagok, mint például a vírusok ellen.

A szakemberek szerint a kísérleti vakcina nem tartalmaz semmilyen fertőző anyagot és nem vált ki Ebola-fertőzést.

A nyugat-afrikai események nyomán világossá vált, hogy elsődleges feladat az Ebola elleni új gyógyszerek és vakcinák kifejlesztése – hangsúlyozta Adrian Hill, az oltás próbáját végző Oxfordi Egyetem kutatója.

Hill és kollégái azt remélik, hogy 2014 végére végeznek a klinikai próbákkal. Ha az oltóanyag biztonságosnak bizonyul, felhasználható lesz nyugat-afrikai egészségügyi dolgozók beoltására egy nagyobb próba keretében, amellyel a hatékonyságát tesztelik.

Hivatalos adatok szerint eddig legalább 2400-an haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus mintegy ötezer embert fertőzött meg. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti azonosítása óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez