Világ dzsihád harcosai egyesüljetek!

Erre szólít fel az AQIM és az AQPA közös felhívása. A Kalifátus elleni nyugati koalíció ellen hívják fel egyesülésre a dzsihád harcosokat az Al Kaida észak-afrikai és jemeni szervezetei.

” A keresztes háború idején nem tehetünk mást, mint hogy kiállunk a közös ellenséggel szemben!”- hangsúlyozza a nyilatkozat, melyet a világhálón tettek közzé. Egyértelműen utalnak arra, hogy ez válasz Obama amerikai elnöknek, aki széles koalíciót akar összehozni a Kalifátus ellen. Hétfőn Párizsban tanácskoztak azoknak az államoknak a képviselői, melyek valamilyen formában részt vesznek a Kalifátus elleni harcban. A Kalifátust az ISIS kiáltotta ki, mely az Al Kaida keretében kezdte meg tevékenységét, de kiszakadt abból és annál radikálisabb álláspontot foglal el! Az Al Kaida belső közleményekben többször elítélte az ISIS-t mondván, hogy brutális módszerei kedvezőtlen visszhangot váltanak ki a világban és ezért ártanak az ügynek! A Kalifátus Irak és Szíria egyes részein alakult meg, ott ahol az Al Kaida is jelen van!

Ezért a mostani nyilatkozat siet részvétét kifejezni az Al Kaida szíriai szárnyának, melynek vezérkarát az ISIS egy öngyilkos merénylettel lefejezte. A szervezet szinte egész vezérkara áldozata lett a merényletnek, melyet minden valószínűség szerint az ISIS megbízásából követtek el. Ebből is látszik, hogy a dzsihád egysége erősen kérdéses. Szakértők továbbá felvetik: az Al Kaida nem siet letenni a hűség esküt az ISIS-nek és magának a Kalifának, aki minden dzsihád harcos főnökének tekinti magát. Al Bagdadi, a Kalifa a hírek szerint igen rossz viszonyban van az egyiptomi Al Zawahirivel! Miért? Mert a Kalifa nem ismeri őt el Oszama bin Laden örökösének! Oszama bin Ladent amerikai kommandósok 2011 tavaszán ölték meg Pakisztánban. Ezt követően az Al Kaida második számú vezetője, Al Zawahiri lett a főnök, de az iraki szervezet ezt nem ismerte el! Al Bagdadi saját magát tekinti Oszama bin Laden igazi örökösének! Ezért lett ő a Kalifa! Így tehát az Al Kaida egység felhívása tulajdonképp kettős üzenet: egyrészt harcra buzdít a nyugati koalíció ellen, másrészt viszont nem esküszik hűséget a Kalifának, aki ellen a Nyugat háborút indított.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez