Az iszlamisták elutasították az ENSZ tűzszüneti felhívását Líbiában

Elutasította kedden az ENSZ tűzszüneti felhívását a líbiai fővárost, Tripolit ellenőrzése alatt tartó Fadzsr Líbia (Líbia hajnala) nevű iszlamista fegyveres koalíció, és ehelyett azt követelte, hogy fegyverezzék le a polgárháború szélére sodródott észak-afrikai országban harcoló riválisait.

 A világszervezet líbiai támogató missziója (UNSMIL) a jövő hétfőre összehívta a Líbiában működő rivális politikai csoportokat, hogy véget vethessenek a súlyos belpolitikai válságnak az országban, ahol jelenleg két kormány és két parlament működik, miközben folyamatosak a fegyveres összetűzések.

A Fadzsr Líbia kedden Facebook-oldalán közölte, csak úgy vethetnek véget az összecsapásoknak, ha lefegyverzik a rivális csoportokat és őrizetbe veszik vezetőiket. Az iszlamisták közleménye visszavetheti az ENSZ közvetítésével kezdődött egyeztetéseket.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban két parlament és két kormány ülésezik: az egyik, júniusban, általános választásokkal létrehozott, többségében szekuláris erőkből álló képviselőház Tobrukban működik. A nemzetközi közösség ezt a testületet ismeri el a törvényhozó hatalom letéteményeseként. Ez a képviselőház szeptember elején kérte fel kormányalakításra az augusztusban lemondott előző miniszterelnököt, Abdalláh asz-Szánit.

A fővárosban, Tripoliban, amelyet augusztus végén a Fadzsr Líbia kerített hatalmába, az iszlamisták újra összehívták a tavasszal – a választások előtt – feloszlatott, iszlamista többségű előző parlamentet, az Általános Nemzeti Kongresszust (ÁNK), és az jóváhagyta az Omár el-Hászi vezette iszlamista kormányt.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat, és jelenleg teljes káosz uralkodik az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez