Luxus Mercédeszt kapott ajándékba a mozambiki elnök

A mozambiki Üzleti Tanácsok Szövetsége fényűző gálavacsorát rendezett a leköszönő elnök tiszteletére és egy full extrás S350-es Mercédesszel lepték meg őt, ami kiverte a biztosítékot az ellenzék körében. A német-gyártmányú gépkocsi értéke körülbelül 100 ezer dollár.

Hatalmas felháborodást váltott ki Mozambikban az elnöknek szánt méregdrága ajándék, ahol a lakosság fele egy dollárból él naponta. Ráadásul az országban hamarosan választásokat is tartanak, ezért nem meglepő, hogy az ellenzék egyből támadásba lendült. Szerintük az elnök súlyosan visszaélt hatalmával illetve pozíciójával, amiért korrupcióval vádolták meg őt.

Az Üzleti Tanácsok Szövetségének szóvivője az üggyel kapcsolatban csupán annyit mondta, hogy az elnök nyolc éves tevékenységét és munkáját akarták meghálálni, ezért ajándékozták meg a luxus gépkocsival. Az ellenzék szerint viszont ennél többről van szó, mivel az elnök az eltelt éveket arra használta fel, hogy kiépítése saját üzleti birodalmát és partnereit előnyös helyzetbe jutassa. A bírálói azt is elmondták, hogy az elnök és szűk kőre a hatalmas érdekeltségekre tett szerint az utóbbi időkben a távközlésben, a médiában, a halászatban, a kikötőtökben és nem utolsó sorban az építőiparban.

Az elnöki hivatal közben egy közleményt bocsátott ki, amiben Armando Guebuza elnök elnézést kért a történtekért és jelezte, hogy lemond az ajándékról, amit már vissza is küldött az üzleti tanácsnak.

Guebuza-t 2004-ben választották meg. Akkor azt ígérte, hogy felszámolja a szegénységet az országban, de ezen a téren nem sikerült kiemelkedő eredményt elérni. Az ország gazdasága azonban sokat fejlődött a mélytengeri földgáz lelőhelyeknek köszönhetően. Az alkotmány értelmében Guebuza már nem indulhat az októberi választáson, mivel második elnöki ciklusát tölti le.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez