Több ezer katonát küld Nyugat-Afrikába Amerika

Az Egyesült Államok a korábban bejelentett 3 ezer helyett csaknem 4 ezer katonát küld Nyugat-Afrikába az Ebola-járvány megfékezésére – közölte pénteken a Pentagon.

 “Az előrejelzéseink szerint csaknem 4 ezer katonát kell kivezényelni erre a küldetésre, de természetesen naponta mérlegeljük, hogy mire van szükség” – mondta John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Demokrata és republikánus kongresszusi vezetők pénteken közölték, hogy október 17-ben szabták meg a határidejét annak, hogy az amerikai kormány részletesen kifejtse, miként akar az Ebola ellen fellépni Nyugat-Afrikában. Barack Obama elnök szeptemberben közölte, hogy 3 ezer katonát küld a térségbe, ahol egyenként 100-100 kórházi ággyal, 17 egészségügyi központot szándékozik létesíteni és több ezer segélymunkást kíván kiképeztetni. Az akció költsége elérheti az 1 milliárd dollárt. Az Ebola-misszióban részt vevő kontingensből jelenleg 230 katona tartózkodik a térségben.

Dallasban pénteken fertőtlenítették azt a lakást, ahol az a férfi lakott, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban. A texasi hatóságok szerint a kórházban ápolt libériai Thomas Eric Duncannel közel százan kerülhettek kapcsolatba azután, hogy megérkezett Amerikába. Közülük mintegy 50 személyt tartanak megfigyelés alatt. Tízük esetében nagynak tartják a fertőzöttség kockázatát. Duncannél, aki nősülési és letelepedési szándékkal szeptember 20-án érkezett Amerikába, az első szimptómák 24-én jelentkeztek. 26-án kivizsgálásra ment, de ekkor hazaküldték a kórházból, ám 28-án már mentővel szállították be, és elkülönítőben helyezték el. Ebola-tesztje 30-án bizonyult pozitívnak.

A libériai hatóságok közölték, hogy készek eljárást indítani Duncan ellen, aki a monroviai reptéren hamisan azt vallotta, hogy nem érintkezett Ebolás beteggel, holott öt nappal az elutazása előtt segédkezett egy beteg nő kórházba szállításánál, aki azóta meghalt. A Duncant kezelő dallasi presbiteriánus kórház közleménye szerint a férfi a texasi nagyvárosban is tagadta, hogy fertőzött emberrel került volna kapcsolatba. Azt ugyanakkor egy másik nyilatkozatában elismerte, hogy Libériában jött, de két kórházi kérdőív útja a beteg iktatása során nem találkozott.

Az Ebola-teszt egyébként pozitív eredményt mutatott ki egy, az NBC televíziónak Libériában dolgozó, amerikai állampolgárságú szabadúszó operatőrnél, Ashoka Mukpónál is. A 33 éves férfinál, aki egy tibeti szerzetes fogadott fia és egy brit arisztokratanő gyermeke, csütörtökön Monroviában diagnosztizálták a betegséget az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű szervezet szakemberei. Az NBC vasárnap magán chartergéppel viteti vissza az Egyesült Államokba a dr. Nancy Snyderman egészségügyi tudósító vezette forgatócsoportját. A televízió kedden fogadta fel Mukpót, aki már szerdán gyengélkedni kezdett. A CNN összesítése szerint a férfi a negyedik amerikai, aki Libériában kapta el a kórt, dr. Kent Brantly, Nancy Writebol és dr. Rick Sacra után. Péntek óta az amerikai fővárosban is megfigyelés alatt tartanak egy pácienst, aki nemrégiben tért vissza Nigériából és akinél az Eboláéhoz hasonló tünetek léptek fel. Az illetőről nem adott bővebb felvilágosítást a washingtoni Howard Egyetem kórháza.

A Nyugat-Afrika öt országát érintő járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölt adatai szerint eddig 7492 embert fertőzött meg, akik közül több mint 3439-en életüket vesztették.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez