Orosz, fehérorosz és ukrán foglyok szabadultak ki Líbiában

A Kommerszant című orosz napilap úgy tudja, hogy két orosz, két fehérorosz és 18 ukrán állampolgár nyerte el szabadságát.

 A két orosz állampolgár már haza is tért. A többi fogollyal együtt 2011-ben azzal a váddal tartóztatták le őket Líbiában, hogy segítették Moammer Kadhafi rendszerét. Elengedtek a fogságból egy olyan férfit is, aki a krími Szevasztopol városából származik.

Ezeket az információkat egy név nélkül nyilatkozó forrás osztotta meg a Kommerszant munkatársával, akinek azonban nem sikerült kapcsolatot teremteni a líbiai fogságból szabadult két orosszal. Azt megtudta, hogy a volt foglyok augusztus végén tértek haza otthonaikba.

Az oroszok egyikét életfogytiglani, a másikat többedmagával 10 év kényszermunkára ítélte egy hadbíróság az észak-afrikai országban. Az elítéltek elmondásuk szerint azért utaztak Líbiába, hogy kőolajipari létesítményeknél dolgozzanak mérnökként vagy biztonsági őrként. Az érkezésük után egy héttel a kormány katonái halálosan megfenyegették és arra kényszerítették őket, hogy haditechnikai eszközöket kiszolgáló személyzet tagjaiként dolgozzanak. 2011 augusztus végén egy Tripolihoz közeli katonai bázison fogták el őket a kormányellenes felkelők.

Az orosz, fehérorosz és ukrán foglyok kiszabadítását nehezítette, hogy Moammer Kadhafi hatalmának megdöntését követően Líbiában gyakorlatilag nem működik központi hatalom.

Oroszország haditechnikával és “szakértőkkel” látta el korábban a Kadhafi vezette líbiai kormányzatot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez