Ebola-kapuk a párizsi repülőtéren is

Szombattól bevezetik az Ebola-vírus ellenőrzést Roissy en France repülőterén, ahova a guineai járatok érkeznek- jelentette be Franciaország egészségügyi minisztere. Az USA-ban és Nagy Britanniában már van hasonló ellenőrzés, az európai kontinensen a prágai repülőtéren kell egészségügyi kérdőívre válaszolniuk azoknak, akik Nyugat-Afrikából érkeztek.

Az Ebola-vírus által sújtott Libériát, Sierra Leonet és Guineát az európai kontinenssel csak két légitársaság járatai kötik össze: az egyik az Air France, melynek gépe Conakryból indul, és a Charles de Gaulle repülőtérre érkezik, a másik a brüsszeli repülőtérre érkező Brussels Airlines. Az Air France már Guineában megkezdi az ellenőrzést: akinek a testhőmérséklete magasabb mint 38 fok, az nem szállhat fel a gépre. Az Ebola-fertőzés ugyanis magas lázzal jár, ezért minden 38 fok feletti testhőmérsékletű utas gyanús. Az utazóknak kérdőívet is ki kell tölteniük arról, hogy hol jártak és mit csináltak az elmúlt hetekben. Fennállt-e az esélye annak, hogy ebolás beteggel érintkezhettek? Azt is meg kell írniuk, hogy érkezésük után milyen terveik vannak, hol érhetőek el, ha utóbb derül csak ki, hogy ők is fertőzöttek.

Franciaország emellett újabb kórház építését vállalta azon kívül, melyet már el is kezdtek Guineában. A nyugati hatalmak között valamiféle munkamegosztás bontakozik ki ezen a téren: Franciaország elsősorban Guineát segíti, mely egykor a gyarmata volt. Nagy Britannia Sierra Leonenak nyújt támogatást, mely a brit birodalom része volt egykor. Az USA pedig főként Libéria támogatását tekinti fontosnak. Ezt az államot amerikaiak alapították a rabszolgák utódainak Nyugat Afrikában.
Az Európai Unió államainak egészségügyi miniszterei csütörtökön megvitatják az Ebola-vírus lehetséges terjedésének problémáját kontinensünkön. Prágában a repülőtéren már van ellenőrzés, de Brüsszel ezt nem javasolja, mert lelassítja a forgalmat, és érdemben nem befolyásolja az Ebola-vírus terjedését, hiszen közvetlen légi összeköttetés nincs Csehország és Nyugat Afrika között. Közben az Ebola-vírus áldozatainak a száma megközelíti az 5000-et, és a WHO értékelése szerint a járvány gyorsabban terjed, mint ahogy az ellene hozott intézkedések hatása növekedne, ezért az Ebola halottak számának gyors emelkedése várható a közeli jövőben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez