A prágai reptéren is lesz ebola-szűrés

Az ebolafertőzés veszélye miatt ellenőrizni fogják a prágai repülőtéren a cseh fővárosba érkező utasokat – jelentette be Bohuslav Sobotka miniszterelnök a cseh biztonsági tanács ülése után.

Döntés született arról is, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre keletre fekvő Techonínben üzemképes állapotba helyezik az ottani katonai kórház speciális részlegét, ahol nyolc ebolavírussal fertőzött páciens tudnak egyszerre kezelni.
Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter kifejtette: a Prágába érkező utasokkal egy rövid kérdőívet töltetnek majd ki, amelyen egyebek között fel kell tüntetni, hol jártak az utóbbi 42 napban. Ez a kétszerese az ebola lappangási idejének-írja az MTI.

Amennyiben az illető olyan afrikai országban járt, ahol felütötte fejét az ebola-fertőzés, kötelező járványügyi vizsgálatnak kell alávetnie magát a repülőtéren. “Bizonyos, hogy nem fogunk vért venni az utasoktól” – közölte Nemecek, hozzátéve, hogy a speciális laboratóriumi vizsgálatokra csak Németországban van lehetőség. Azt, hogy pontosan mit is fognak ellenőrizni, hétfőn jelenti be az ország tiszti főorvosa. A repülőtéri vizsgálatok Prágában jövő kedden kezdődnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez