Nyugaton fokozódik az Ebola miatti aggodalom

Az Európai Unió tagállamai felülvizsgálják azokat a szűrési módszereket, amelyeket az járvánnyal sújtott afrikai országokból távozó utasoknál alkalmaznak. Erről állapodtak meg az uniós egészségügyi miniszterek Brüsszelben, akik szerint a belépéskor is ellenőrizni kellene az érintetteket. A ENSZ egészségügyi szervezete szerint valószínűtlen, hogy Európában vagy Észak-Amerikában jelentős járvány törjön ki, mivel a fejlett egészségügyi rendszer meg tudja akadályozni a vírus terjedését.

 Mindent és mindenkit szigorúan elkülönítenek, aki vagy ami közeli kapcsolatba került az Egyesült Államokban azzal az ápolónőnél, akinél kedden másodikként mutatták ki a fertőzést. A nővérről kiderült, hogy a hétvégét Ohióban töltötte az édesanyjánál, azért az asszony házát kordonnal kerítették körbe. Amihez csak hozzáérhetett, azt fertőtlenítették, megsemmisítették.

Az ápolónő hétfőn repülőgépen érkezett vissza Cleavelandből Dallasba. A légitársaság kivonta a gépet a forgalomból és egy hangárban őrzik. A nőt egy magánrepülőgépen átszállították abba az Atlantai kórházba, ahol korábban sikeresen kezeltek két Afrikában megfertőződött amerikait.

Barack Obama elnök – aki korábban a járvány súlyosságát hangsúlyozta – látva az amerikai lakosság egyre erősödő aggodalmát, próbálja nyugtatni a közvéleményt. A Fehér Házban két órán át tanácskozott a kérdésről szakemberekkel, ami után úgy nyilatkozott: ha megfelelően betartják és követik az előírásokat, egy jelentős járvány kitörésének valószínűsége elhanyagolható. Hangsúlyozta: a betegség terjedését Afrikában kell megfékezni.

Az aggodalom nem csak az Egyesült Államokban nő, Latin-Amerikában egyre több ország tagadja meg a beutazást a fertőzött vidékekről érkezőktől, vagy rendel el ellenőrzést a határain. A reptereken, kikötőkben próbálják megakadályozni, hogy fertőzöttek lépjenek be az országba. Infravörös kamerával ellenőriznek minden a térségből érkezett utast, hogy van-e láza vagy hőemelkedése, úgy, hogy közben a határőrök nem érhetnek hozzájuk.

Bár Európában jelenleg sokkal kisebb az ebola keltette aggodalom, a kontinens komolyabb fertőzés-veszélynek van kitéve, mint az Egyesült Államok. Nyugat-Afrika közelebb is van Európához, és a kapcsolatok is erősebbek a két térség között. Az unió ugyanakkor sokkal kevesebbet tehet a járvány megelőzéséért, mivel az egészségügy az egyes tagállamok hatáskörébe tartozik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez