Terrorizmus: elítéltek 26 embert Egyiptomban

Terrorizmus vádjával héttől huszonöt évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek huszonhat embert Egyiptomban – jelentette szerdán a Nile News állami televíziós csatorna. A tárgyaláson jelen lévő vádlottak az ítélethirdetés után Oszama bin Ladent ábrázoló képeket tartottak a magasba.

 A legfelsőbb állambiztonsági büntetőbíróság tizenkét vádlottat távollétében ítélt huszonöt év szabadságvesztésre, amiért egy terrorista csoport tagjaiként állítólag támadást terveztek az egyiptomi biztonsági erők tagjai, valamint a Szuezi-csatornán áthaladó hajók ellen.

Az ügyben eljáró bíró arról számolt be, hogy a csoport a nemzetbiztonságot veszélyeztetve állami létesítmények ellen is tervezett rajtaütéseket. A vádak szerint a terrorsejt tagjai emellett illegálisan birtokoltak fegyvereket, lőszert és robbanószerkezeteket. A tizennégy megjelent vádlottat héttől tizenöt évig terjedő börtönre ítélték ugyanezen vádakért.

A tárgyaláson jelen lévő vádlottak az ítélet kihirdetését követően az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezetőjét, Oszama bin Ladent ábrázoló képeket tartottak a magasba, és azt skandálták, hogy: “Alláhu akbar!”. Ez a kifejezés arabul annyit tesz: Isten hatalmas.

A biztonsági erők még tavaly októberben ütöttek rajta a csoport búvóhelyén a Kairó keleti részén fekvő Naszr negyedben.

Egyiptomban az iszlamista felkelők aktívabbá váltak azóta, hogy a hadsereg tavaly júliusban megdöntötte Mohamed Murszi elnök hatalmát. Az egyiptomi kormány közvetve az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét, a Muzulmán Testvériséget tette felelőssé az országban elszaporodott erőszakos cselekményekért. A szervezetet már tavaly szeptemberben betiltotta egy kairói bíróság azzal a váddal, hogy fegyvereseket képez ki és finanszíroz a Sínai-félszigeten. A mozgalomnak gyakorlatilag a teljes vezetősége és több ezer aktivistája börtönben van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez