Parlamenti választások kezdődtek Tunéziában

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Tunéziában, első alkalommal a 2011-es forradalom óta, amikor megdöntötték Zin el-Abidin ben Ali államfő uralmát.

 Mintegy 5,3 millió választó járulhat az urnákhoz, hogy megválassza a törvényhozás 217 képviselőjét. Az idén januárban elfogadott új alkotmány értelmében a parlament mandátuma öt évig tart.

Az új alaptörvény egyébként Tunéziát demokratikus, polgári államként határozza meg, a törvénykezést nem köti a saríához, az iszlám vallásjoghoz, kiemeli a polgári jogok
védelmét, védi a nők és férfiak közötti egyenlőséget.

A demokratizálódási folyamat további lépéseként idén májusban új választási törvényt hagytak jóvá, amely kimondta, hogy a pártok csak olyan jelöltlistát állíthatnak, amelyen a férfiak és a nők száma azonos, ugyanakkor nem zárja ki a megbuktatott rendszer tisztségviselőit sem a részvételből.

A választások idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, mintegy 80000 rendőr és katona szavatolja a biztonságot. A hatóságok ugyanis a vallási szélsőségesek merényleteitől tartanak.

A mostani választásokat november 23-án az elnökválasztás követi majd.

Tunézia az utolsó reménye annak a demokratikus átalakulásnak, amely az “arab tavasz” jegyében az észak-afrikai országból indult, de amely másutt káoszba és súlyos válságba torkollott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez