Líbiaiak is hűséget fogadtak az Iszlám Államnak

Több tucatnyian fogadtak hűséget az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak a kelet-líbiai Derna városában, ahol már eddig is jelentős volt az iszlamista fegyveresek jelenléte – derült ki egy szombaton napvilágot látott videofelvételből.

 Az internetre feltöltött felvétel szerint nagyjából 50 fiatal tett hitet az IÁ magát kalifának nevező vezetőjének követése mellett egy péntek esti gyűlésen. A videó valódiságát a Reuters hírügynökségnek egy dernai lakos is megerősítette.

Nyugati országok és Líbia szomszédjai korábban már aggodalmuknak adtak hangot, hogy az Irakban és Szíriában jelentős területeket ellenőrzése alá vont, és ott “kalifátust” kikiáltott Iszlám Állam a teljes belpolitikai káosz sújtotta észak-afrikai országban is gyökeret verhet.

Szeptemberben az IÁ egy 15 fős küldöttsége már járt a Bengázi és az egyiptomi határ között félúton fekvő kikötővárosban, hogy létrehozzák ott az IÁ líbiai szárnyát. Derna a Moammer Kadhafi néhai diktátor megdöntéséhez vezető 2011-es forradalom óta egyébként is az iszlamisták melegágya, ahol jelentések szerint az iszlám vallási jog szerint eljáró bíróságok és rendőrségek működnek. Júniusban a parlamenti választásokat sem tudták megtartani a városban iszlamista fegyveresek fenyegetései miatt.

Líbia az utóbbi hónapokban teljes belpolitikai káoszba süllyedt, miután a szekuláris és az iszlamista erők között fegyveres harc indult. Azóta mindkét oldal saját parlamentet és kormány állított, de sok másik milícia is ural kisebb-nagyobb területeket az országban. A Dernához közeli Bengázinak, Líbia második legnagyobb városának nagy részét például szélsőséges dzsihadisták tartják ellenőrzésük alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez