Hét év börtön meleg kapcsolat elősegítéséért Ugandában

Ilyen törvényjavaslatot terjesztenek elő a konzervatív honatyák miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a korábbi törvényt, amely életfogytig terjedő szabadságvesztést is lehetővé tett meleg kapcsolat miatt Ugandában.

Figyelemmel kell lennünk arra, hogy az ilyen törvények milyen hatást váltanak ki a szövetségeseink körében!- hangsúlyozta Museveni elnök. Korábban Obama amerikai elnök határozottan elítélte a melegeket szigorúan büntető törvényt és kilátásba helyezte azt az amerikai támogatás megszüntetését. Ugandában a közvélemény- Afrika legtöbb államához hasonlóan- igen szigorúan ítéli meg a ” természetetellenes kapcsolatokat”. Az új törvényjavaslat veszélyes a melegek számára, mert a homoszexuális kapcsolat elősegítése olyan gumi formula, melyet szinte mindenre lehet alkalmazni. Így például azonnal hét évre börtönbe lehet csukni azokat az aktivistákat, akik a melegek jogaiért küzdenek Ugandában.

Minthogy Ugandában a törvényhozás éppúgy mint a közvélemény határozottan ellenez mindenféle meleg kapcsolatot, ezért a jogvédők a nemzetközi közvéleményhez fordulnak. Korábban az USA és az Európai Unió is jelezte, hogy nem ért egyet a melegeket diszkrimináló törvényekkel Ugandában. Az afrikai ország jelentős mértékben függ a külföldi szponzorok támogatásától, ezért a jogvédő szervezetek azt remélik: nem lesz törvény abból a törvényjavaslatról, amely hét év börtönre ítélne bárkit Ugandában, akit ” homoszexuális kapcsolat elősegítésével” lehet vádolni …(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez