Egyiptom legjelentősebb terrorcsoportja hitet tett az IÁ mellett

Felesküdött az Iszlám Állam (IÁ) vezetőjére a legjelentősebb egyiptomi dzsihadista szervezet, az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői), amit egy hangfelvételben jelentettek be a csoport hivatalos Twitter-oldalán hétfőn.

 A csoport mostantól az Irakban és Szíriában terjeszkedő IÁ égisze alatt működik – derül ki a felvételből. Az Anszár Beit al-Makdisz üzenetében arra szólít fel minden muszlim hívőt, hogy tegyen fogadalmat az IÁ magát kalifának kikiáltott vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi mellett.

A csoport azzal indokolta az IÁ-hoz való csatlakozását, hogy a muzulmánok, legfőképp a szíriai és iraki szunniták évtizedek óta megaláztatásban élnek a “zsidó zsarnokok és szövetségesei” által gyakorolt önkényuralom terhe alatt, aminek az vetett véget, hogy az IÁ az általa elfoglalt területeken júliusban “kalifátust” kiáltott ki.

A hangfelvételen beszélő hitszónok egyúttal azt is kijelenti, “nincs értelme a szégyenletes békének és az istenkáromlással felérő demokráciának”, s arra szólítja fel az egyiptomiakat, hogy szálljanak szembe a kormánycsapatokkal.

Az Anszár Beit al-Makdisz főleg a Sínai-félszigetnek a Gázai övezettel szomszédos északkeleti területein tevékenykedik, ahol a 2011-es forradalmat követő káoszban újra felerősödött a különféle terrorszervezetek jelenléte, ami Mohamed Murszi iszlamista elnök tavalyi megbuktatásával tovább fokozódott. A térségben tevékenykedő kormánycsapatok elleni egyik legvéresebb támadást október 24-én hajtották végre. Egy robbantásos merényletben harmincegy katona vesztette életét és több tucat súlyosan megsebesült.

Az egyiptomi dzsihadisták hűségesküje röviddel azután került nyilvánosságra, hogy iraki hivatalos források szerint Bagdadi sérüléseket szenvedett egy légitámadásban.

A múlt héten már megjelentek hírek arról, hogy az Anszár Beit al-Makdisz hitet tett az Iszlám Állam mellett, de ezt később a csoport cáfolta. Akkor az iszlamista milícia mindenkit arra szólított fel, hogy kizárólag az általuk működtetett hivatalos forrásokra hivatkozzon. A mostani bejelentést azon a Twitter-oldalon tették közzé, amelyet akkor hivatalos oldalukként neveztek meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez