Újabb köztéri szobor tűnt el Tripoliban

Ismeretlenek ezúttal egy Omar Mukhtart, az olasz gyarmatosítókkal szembeni ellenállás legendás vezérét mintázó alkotást tüntettek el.

 A szobor a tartományi önkormányzat székháza előtt állt, a líbiai fővárostól nyugatra húzódó tengerparti út közelében. A líbiai régészeti és műemléki hivatal munkatársának közlése szerint a szobor rejtélyes körülmények között tűnt el, hasonlóan a Tripoli belvárosában található “gazellás szoborhoz”, amelyet november 4-re virradó éjjel tüntettek el a helyéről feltehetően iszlamista milicisták.

Omar Mukhtar 1912-től közel 20 éven át vezette az olasz gyarmatosítók elleni líbiai ellenállást. Az olasz csapatok 1931-ben elfogták és felakasztották. Utolsó éveit örökíti meg A sivatag oroszlánja című 1981-es film, amelyben Anthony Quinn alakítja a Korán-tanítóból legendás harcossá váló Mukhtart. Moammer Kadhafi is hivatkozott a líbiai hősre: 2009-es római látogatásán mellkasán az olasz fogságban sínylődő Mukhtarról készült fotóval jelent meg.

Bár a két szobor eltűnésének körülményei hasonlóan rejtélyesek, a háttérben feltehetően más indítékok állnak. Az olasz gyarmati időkben felállított “gazellás szobor” eltávolítását az alkotás “erkölcstelenségére” hivatkozva követelték csoportok, vélhetően az állatot simogató női alak meztelensége miatt, egy twitteres kommentelő pedig azért ujjongott a szobor eltávolításán, mert a művet az elnyomó olasz gyarmati uralom egyik jelképének tartotta. Mukhtar szobrát illetően ezek egyike sem jöhet szóba indokként.

Líbia helyzete azóta instabil, hogy 2011-ben megdöntötték Moammer Kadhafi több évtizedes uralmát. Az észak-afrikai ország nemzetközi közösség által elismert kormánya és parlamentje Tripoliból a keleti Tobruk városába tette át székhelyét, miután augusztusban fegyveres csoportok, köztük militáns iszlamisták elfoglalták a főváros jelentős részeit. Az olajban gazdag országot jelenleg két rivális kormány próbálja irányítani, miközben különböző etnikai csoportok, milíciák és politikai frakciók is küzdenek a hatalomért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez