Ukrajnában ölték meg a Fehér özvegyet

Egymillió dollárt tűzött ki az ukrán titkosszolgálat annak az orosz mesterlövésznek a fejére, aki Luhanszk környékén végzett a Fehér özveggyel, a világ egyik legkeresettebb terroristájával- jelentette a Regnum nevű moszkvai honlap, mely nem áll messze az orosz titkosszolgálattól.

A harmincéves fehér nő egy brit katona lánya, aki áttért a muzulmán hitre. Férjhez ment egy nála fiatalabb öngyilkos merénylőhöz, aki részt vett a nagy londoni metrómerényletben, melynek következtében 52-en haltak meg. A Fehér Özvegy ezek után elmenekült Nagy Britanniából, és afrikai terrorakciókban vett részt a szomáli központú Al Shabab soraiban. Ebben a minőségében kapcsolatba hozták egy merénylettel a kenyai Mombasában. Részt vett az Al Shabab nagy terrorakciójában, melyet az iszlamista szervezet Afrika legnagyobb bevásárlóközpontjában hajtott végre Nairobiban.
Később arról érkezett hír, hogy a Fehér Özvegy a Kalifátus katonája lett, és Szíriában harcol. Ő fogadta a brit földről érkezett dzsihád harcosokat, akiknek a kiképzésében is részt vett. De hogy került Ukrajnába? Az orosz forrás szerint mesterlövésze volt az Ajdak nevű ukrajnai szabadcsapatnak, mely Luhanszk környékén harcol az oroszok ellen. Egy orosz mesterlövész végzett vele, aki önkéntesként küzdött a szeparatisták soraiban. A Regnum nevű moszkvai honlap hírét független forrás nem erősítette meg. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert közben nagy számban érkeznek orosz tankok és fegyveresek a szeparatisták támogatására Ukrajnába. A NATO főparancsnokság szerint jelentős orosz alakulatok lépték át a határt. Obama amerikai és Putyin orosz elnök találkozott ugyan Pekingben egy kelet-ázsiai csúcson, de érdemi tárgyalás nem folyt közöttük. Ukrajnában az USA és az EU a választott elnököt támogatja míg Moszkva a szeparatisták mögött áll. Arról, hogy a Kalifátus katonái esetleg az ukrajnai szabadcsapatok soraiban harcolnának eddig egyetlen hiteles forrás sem adott hírt.

Kép: Europress Getty Images

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez