Vadászok űzték ki a Boko Haramot Mubiból

Adamawe állam második legnagyobb települését komoly harcok árán sikerült felszabadítani a radikális iszlamisták uralma alól.

A nigériai hadsereg helyi vadászokkal és polgárvédelmi csoportokkal összefogva foglalta el a várost – mondta Bala Ngilari, Adamawe állam kormányzója. Helyi lakosok azonban BBC-nek elmondták, hogy a hadsereg katonái csupán „epizód” szerepet játszottak a hadműveletben és a város felszabadítása elsősorban a vádászok érdeme. Meg nem erősített források szerint a Boko Haram helyi parancsnokát sikerült élve elfogni. A városban azonban senki sem ünnepel, mivel a környező települések még továbbra is a radikális iszlamisták ellenőrzése alatt állnak. A helyiek elmondták, hogy továbbra is rettegnek a Boko Haramtól és attól tartanak, hogy a lázadók hamarosan visszatérnek és mindenkivel végeznek a városban.

A Boko Haram október 28-án foglalta el Mubit, amit Madinatul Islamnak neveztek át, ez helyi nyelven azt jelenti: „Az Iszlám Városa”. A lázadók akkor több tucat helyi lakossal végeztek és a fél várost felgyújtották. Ezt követően teljes körűen bevezették az iszlám jogrendet és egy kalifátust állítottak fel. A helyiek elmondták, hogy az iszlamisták folyamatosan rettegésben tartották őket.  A Boko Haram rémuralma miatt pedig több ezren menekültek el a városból. Egy részüket azonban a lázadók levadászták és meggyilkolták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez