Nyolc év börtön egy dzsihád harcosnak Franciaországban

Egy barlangból bújt elő Maliban a 38 éves Djamel Benhamdi, amikor megpillantotta a francia katonákat. Közölte: elrabolták és kényszerítették: legyen dzsihád harcos. A bíróság nem hitt neki és nyolc év börtönre ítélte.

 

 

 

 

 

 

Mit csinált a muzulmán férfi 2012-ben Mali északi részén, mely akkor a dzsihád harcosok ellenőrzése alatt állt? Senki sem tudja pontosan. Maga a vádlott is többféleképpen adta elő a történetet. A végső verzió szerint csak a Koránt tanulmányozni utazott a helyszínre miután meghallotta: az AQIM és a többi iszlamista szervezet elfoglalta Mali északi részét. Miután szorgosan tanulmányozta a Koránt, a dzsihád harcosok arra kényszerítették, hogy álljon közéjük. “Nem harcoltam, vér nem tapad a kezemhez”- hangsúlyozta a francia állampolgárságú férfi.
Az ügyészség sem állította, hogy a férfi harcolt volna a francia csapatok ellen, mert ebben az esetben sokkal súlyosabb büntetés járt volna. A vád: szervezkedés terrorizmus céljából. Ezt a bíróság el is fogadta, így a 38 éves férfit 8 év börtönre ítélte.

 

Ez az első ilyen ítélet, és ezért nagy figyelmet keltett Franciaországban. A több mint ötmilliós francia muzulmán közösség tagjai közül az utóbbi években több ezren váltak dzsihád harcossá a muzulmán országokban, elsősorban a Közel-Keleten. Az ítélet azokat a fiatalokat akarja elriasztani, akik a Kalifátus katonái szeretnének lenni francia földön.

 

Ahol elsősorban attól tartanak, hogy a dzsihád harcosok hazatérnek, és Európában követnek el merényleteket. Erre is van már példa: egy francia állampolgárságú fiatal muzulmán a Kalifátus katonája lett, majd visszatért Európa. Brüsszelben a zsidó múzeum előtt négy embert megölt. A francia hatóságok elfogták, és kiadták Belgiumnak. A legkínosabb az egészben az, hogy a brüsszeli merénylő a francia börtönben változott fanatikus iszlamista harcossá. A korábbi piti bűnöző ott lett “Allah kardja”. A francia hatóságok felmérése szerint a börtönök kiváló kiképző iskolák a kezdő dzsihád harcosok számára Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez