Mát ötezer fölött az ebolában elhunytak száma

Már ötezer fölé emelkedett az ebolajárvány halálos áldozatainak száma – adta hírül szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

 Legújabb jelentése szerint múlt vasárnapig 14 098 embert betegített meg minden idők legsúlyosabb ebolajárványa, közülük 5160-an meghaltak. A WHO korábbi adatai szerint november 4-ig 13 268 megbetegedést regisztráltak, és 4960 volt a halálos áldozatok száma.

Eközben David Nabarro, a világszervezet ebolaügyi koordinátora civil szervezeteknek tartott szerdai beszédében arra buzdította a világ lakosságát, hogy a turizmus és a gazdasági kapcsolatok fenntartása érdekében utazzanak a járvány által leginkább érintett Nyugat-Afrikába. “Minél inkább elhúzódik a betegség által sújtott térségek elszigetelődése, annál kevésbé tudnak majd hatékony gazdasági választ adni, ha véget ér a járvány” – figyelmeztetett a koordinátor.

Nabarro hangsúlyozta, hogy ő rendszeresen látogatja Guinea, Sierra Leone és Libéria fővárosait, és fájlalta, hogy Monrovia, Conakry és Freetown “bámulatos turisztikai látványosságait” jelenleg ilyen kevesen keresik fel. Sőt az ENSZ munkatársa azt is hozzátette, hogy az ebola kapcsán csak akkor áll fenn fertőzésveszély, ha valaki “közvetlen kapcsolatba kerül” egy beteggel, ez pedig szerinte az esetek többségében elkerülhető. Emellett úgy vélte, ha idejében diagnosztizálják a kórt, “nagyon jók” a beteg túlélési esélyei.

A koordinátor kifejtette, hogy Nyugat-Afrika bizonyos részein, ahol a helyi közösségek is készek a betegség elleni harcra, ott kevesebb az új megbetegedés, lelassult a járvány. Mindenesetre hozzátette, hogy Guinea, Sierra Leone és Libéria bizonyos részein továbbra is tombol az ebola, naponta több új fertőzést regisztrálnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez