Elfoglalta Chibokot a Boko Haram

A Boko Haram nigériai iszlamista milícia kezére került az afrikai ország északkeleti részében fekvő Chibok város, ahonnan a szélsőséges fegyveresek áprilisban több mint kétszáz diáklányt hurcoltak el – tudatták helyi források pénteken.

 “Elfoglalta Chibokot a Boko Haram” – közölte Mark Enoch helyi lelkész, akinek korábban a lányát és az unokahúgát is elrabolták a radikális szekta tagjai.

A lelkész és a régió egyik szenátora, Ali Ndume elmondása szerint a Borno állambeli város elleni támadás csütörtökön délután kezdődött. A tájékoztatás szerint az iszlamistákat sikertelenül próbálták visszaverni a helyi milíciákkal kiegészült kormányerők tagjai.

A város környékén található távközlési tornyokat ledöntötték, a lakosság jelentős része pedig elmenekült. “Nem működnek a telefonvonalak Chibokban” – közölte egy illetékes.

A kialakult zűrzavarban sokan elveszették a kapcsolatot hozzátartozóikkal. “A helyzet nagyon rossz, annyira rossz, hogy még a rokonainkat sem találjuk” – mondta még működő telefonján egy helyi lakos a kínai állami hírügynökségnek.

A várost röviddel azután kerítették hatalmukba a Boko Haram fegyveresei, hogy csütörtökön elfoglalták a szomszédos Adamava államban található Hong és Gombi nevű településeket. A térség magas rangú tisztségviselői csapaterősítésre szólították fel a hadsereget.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.

A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A Chibokból elrabolt lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez