Kínai egészségügyi dolgozók érkeztek Libériába

Százhatvan kínai egészségügyi dolgozó érkezett az ebolajárvány által leginkább sújtott Libériába, ahol egy kezelőközpontot építenek és működtetnek majd – tudatta vasárnap a nyugat-afrikai országban működő kínai nagykövetség.

A külképviselet által kiadott közlemény szerint orvosok, ápolók, járványügyi szakemberek és mérnökök érkeztek a fővárosba, Monroviába. A tájékoztatás szerint a százágyas járványügyi központ felépítésének 41 millió dolláros költségét teljes egészében a pekingi kormány állja. A létesítmény a tervek szerint tíz napon belül megkezdi működését.

Ez a Libériába küldött kínai szakemberek első csoportja, a korábbi hírek arról szóltak, hogy a különlegesen kiképzett személyzet három részletben érkezik a helyszínre, alkalmanként százhatvan fővel. A nagykövetség szerint tapasztalt szakértőkről van szó, akik mindannyian részt vettek korábban a Távol-Keleten pusztító SARS-járvány kezelésében.

Kína november elején tett ígéretet arra, hogy több mint ezer egészségügyi dolgozót és közegészségügyi szakértőt küld a betegség sújtotta nyugat-afrikai térségbe, egyelőre azonban mindössze kétszáz kínai szakember érkezett a helyszínre. A kínai államfő októberben bejelentette, hogy 82 millió dollár értékű segélyt nyújtanak az ebolajárvány elleni küzdelemhez.
Ugyancsak vasárnap az orosz védelmi tárca közölte, hogy két gyógyszereket és kórházi felszerelést szállító repülőgépet indított útnak Szocsiból a guineai fővárosba.

“Az orosz légierő első két Antonov An-124 típusú teherszállító gépe elindult Conakry nemzetközi repülőtere felé” – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője.

A gépek egyenként több mint százötven tonnányi rakományt szállítanak, amellyel a guineai kormány kérésére egy tábori kórházat akarnak felszerelni az afrikai országban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) néhány nappal ezelőtti közlése szerint múlt vasárnapig 14 098 embert betegített meg minden idők legsúlyosabb ebolajárványa, és 5160-an meghaltak közülük. Az áldozatok elsöprő többségét továbbra is a három nyugat-afrikai országból, Libériából, Sierra Leonéból és Guineából jelentették.

Jelenleg 2200 amerikai katona állomásozik Libériában a kór elleni harc részeként, számuk december közepére háromezerre bővül. A washingtoni kongresszus októberben hozzájárult, hogy a Pentagon 750 millió dollárt fordíthasson az ebola elleni katonai segítségnyújtásra Nyugat-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez