Ártatlan halászoknak bizonyultak az egyiptomi flotta elleni támadás gyanúsítottjai

Ártatlan halásznak bizonyult az a 32 ember, akit az egyiptomi hadiflotta ellen a múlt héten elkövetett fegyveres támadás helyszínén őrizetbe vettek – jelentette az egyiptomi sajtó hétfőn.

 A földközi-tengeri kikötővárostól, Damiettától mintegy negyven tengeri mérföldre történt incidens nagy port vert fel az egyiptomi sajtóban, mert először fordult elő, hogy a tengeren támadták meg a biztonsági erőket, amelyeket a szárazföldön már sok támadás ért.

A fegyveres erők hivatalos közleménye szerint szerdán négy azonosítatlan motorcsónakból tüzet nyitottak a parti őrség egyik járőrhajójára. A hadsereg szóvivője által terrorcselekménynek minősített támadásban a haditengerészet nyolc tagjának nyoma veszett, öten pedig megsebesültek. Mohamed Szamír Abdel-Azíz jelentése szerint a tűz alá vett, és teljesen kiégett járőrhajó segítségére siető alakulatok megsemmisítették a “fegyveres csoportok” motorcsónakjait, és őrizetbe vettek 32 személyt.

A Daily News című napilap hétfőn arról adott hírt, hogy a gyanúsítottak közül tizenhatot még vasárnap hajnalban elengedtek, az Ahram Online című hírportál pedig azt közölte, hogy estére a többiek is hazatérhettek.

Már röviddel az őrizetbe vételek után megjelentek olyan sajtóhírek, amelyek szerint a kihallgatás alatt álló emberek valójában egyszerű halászok. Szakszervezetük vezetője, Hamdi el-Garbávi a Dream 2 egyiptomi műholdas csatornának úgy nyilatkozott, hogy azért fogták el őket, mert csónakjaik a tűzharc közvetlen közelében tartózkodtak.

A támadás egyelőre homályos körülményeiről folytatódnak a találgatások. Az al-Vafd című napilap szerint a belügyminisztérium szóvivője nemzetközi titkosszolgálatokat sejt a háttérben.

Pénteken a YouTube videomegosztó portálon megjelent egy felvétel, amelyen álarcosok egy csoportja azt állítja, hogy ők követték el a támadást, az eltűntként nyilvántartott nyolc tengerész pedig fogságukban van. Mivel a foglyok nem jelennek meg a felvételen, és nevüket sem közölték, a hadsereghez közeli több forrás kizártnak tartja az állítás hitelességét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez