“Remélem, hogy nem én leszek a nyolcadik megölt túsz”

Ezt mondta a magyar származású Serge Lazarevic egy videón, melyet az AQIM, az Al Kaida észak-afrikai szárnya tett fel a világhálóra. Már csaknem három éve van az iszlamista szervezet fogságában. Társát tavaly megölték.

“Nagyon beteg vagyok. Kérem Hollande elnököt, hogy segítsen a kiszabadulásban! Franciaország iraki szerepvállalása miatt veszélyben az életem. Nem akarok én lenni a nyolcadik francia túsz, aki életét veszti a Szahel övezetben.” Ezt mondja egy videón az AQIM fekete lobogója előtt Serge Lazarevic.

Lazarevic a Vajdaságban született és részben magyar származású, a délszláv háború idején a szerb hadseregben szolgált. Ott vette fel a Lazarevic nevet. Összekötő tiszt lett a szerb hadsereg és a francia békefenntartók között. Ezért a háború után gyorsan megkapta a francia állampolgárságot. Franciaországban őrző-védő cégeknek dolgozott, de mindig szoros kapcsolatot tartott a francia titkosszolgálattal. Többször járt Afrikában. 2011 őszén egy francia társával Mali északi részén járt. Azon a területen, melyet nem sokkal később elfoglaltak az iszlamista milíciák. Az AQIM mindkettőjüket elfogta, és közölte: két francia kém került a birtokába. Fogolycserét ajánlott a francia államnak, mely azt nem fogadta el.

2012-ben az iszlamista milíciák lerohanták Mali északi részét, ahol bevezették a sariat, a próféta szigorú törvényét. A francia csapatok- néhány afrikai állam támogatásával- 2013-ban kiszorították az iszlamista erőket Mali északi részéről. Lazarevic társát ekkor fejbelőtték, hogy így álljanak bosszút Franciaországon.

Lazarevic lánya szervezi Franciaországban a segélyakciót apja megmentésére. Hollande elnök elmondta: Lazarevic lánya rendszeresen bejár a külügyminisztériumba Párizsban, és mindenben együttműködik a francia hatóságokkal. Hollande elnök, aki Ausztráliában van, hangsúlyozta: Lazarevic nem a Kalifátus foglya hanem az AQIM-é! A Kalifátus katonái több amerikai és brit túszt is megöltek Szíriában. Algériában a Kalifátus katonái meggyilkoltak egy francia idegenvezetőt azért, mert Franciaország szerepet vállalt a Kalifátus ellenes koalícióban. Párizsban most abban bíznak, hogy az AQIM nem akarja megölni a túszt hanem fogolycserét ajánl. Így- ha szerencséje van- akkor a magyar származású Serge Lazarevic csaknem három év után kiszabadulhat a dzsihád harcosok fogságából. Ha nincs szerencséje, akkor…

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez