Katonák tüntettek Elefántcsontparton

Több ezer feldühödött katona vonult az utcára Abidjanban, Daloában, Korhogóban és Bouakéban. A tiltakozók az elmaradt bérek és a beígért jutatások kifizetését követelték a kormánytól. A nyugat-afrikai országban 2011 óta nem volt ekkora (katonai) tiltakozó megmozdulás.

Az ország gazdasági központjának számító Abidjanban a katonák eltorlaszolták a rádióhoz és a TV székházához vezető útvonalakat. Szemtanúk arról számoltak be, hogy  gumiabroncsokkal, gépkocsikkal, padokkal és asztalokkal akadályozták a közlekedést. A Reuters hírügynökség  szerint a tüntetők egy csoportjának sikerült behatolnia a TV és rádió székházába Bouakéban. Azt tervezték, hogy beolvassák a kormánynak címzett üzenetüket , de kudarcot vallottak, mert az újságírók és a technikai stáb elmenekült az épületből. A tüntetés miatt minden üzlet, bolt, bank és piac bezárt az érintett városokban. Szemtanúk egy halálos áldozatról számoltak be. A legutóbbi információk szerint Boukéban, Daloában és Korhogóban katonák vették át az irányítást. A fontosabb útvonalakon ellenőrzőpontokat állítottak fel és folyamatosan járőröznek az utcákon.

Pal Koffi Koffi védelmi miniszter jelezte, hogy kész tárgyalni a rüntetőkkel a követelésekről. A miniszter azt is kijelentette, hogy a kormány hajlandó kilencezer katonának kifizetni az elmaradt béreket, juttatásokat, de vonuljanak vissza a laktanyájukba. A kabinet arról is biztosította a tüntetőket, hogy nem kell semmiféle retorziótól tartaniuk, senkit sem fognak felelősségre vonni, bíróság elé állítani a tüntetés miatt.

A jelenlegi elefántcsontparti hadseregben elsősorban olyan katonák szolgálnak, akik a mostani elnök, Alassane Ouattara oldalán harcoltak a 2011-es polgárháborúban. A tiltakozók azt sérelmezik, hogy az általuk hatalomra jutatott vezetés nem biztosít számukra megfelelő ellátást, elfogadható lakhatási körülményeket,  utazási kedvezményeket, színvonalas egészségügyi ellátást. Nincs veszélyességi pótlék és előléptetési pénz. A tüntető katonák emellett azt is követelik a kormánytól, hogy fizesse ki  azt a 9557 dolláros „bónuszt”, amit három éve ígért nekik a polgárháborúban tanúsított helytállásukért. (fotó:Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez